Kocaeli'deki fabrikalarda salgın vakalarının artması işçilerin kaygısını büyütüyor. İşyeri yönetimlerinin çalışanlara şeffaf davranmaması, bir işçide pozitif çıktığı zaman diğer işçilere test yapılmaması ve izin verilememesi tepkileri arttırıyor. Tepkilerin çoğu yerde kendini ortaya koyamamasının nedeni ise işsizlik veya ücretsiz izin ile oluşacak geçim sıkıntısı kaygısı.
Kocaeli'de dün gece ilan edilen sokağa çıkma yasağı sonrasında, kendilerini zorunlu üretim kapsamı içine aldıran birçok fabrika olduğu da yansıyan bilgiler arasında. Üretime ara veren fabrikalarda ise dezenfektan işlemleri için işçiler çalıştırılıyor. Demir çelik fabrikalarında ise fırın ve ocaklar gerekçe gösterilere üretime devam ediliyor. İlaç fabrikaları da özel kapsamda oldukları gerekçesi ile üretimi sürdürüyor.
Atabay İlaç işçilerinin kaygısı büyüyor!
Dilovası'nda bulunan ve ilaç sektörünün önde gelen isimlerinden olan Atabay İlaç ve Kimya işçileri, fabrikada salgın olma durumundan kaygılı. Fabrikadaki tüm işçilerden test için kan örneği alındığı fakat herhangi bir açıklama yapılmadan 4 işçiye 14 gün izin verildiği aktarılıyor.
Yaşananları Kocaeli Koz gazetesine aktaran işçiler, yerel gazeteye yaşadıklarını şu şekilde ifade ediyorlar:
"Fabrikanın test sonuçlarının belli olmadan böyle bir yola başvurması bizleri acaba arkadaşlarımızın testleri pozitif mi çıktı şüphesine düşürdü. Bizlerden sonrasında kan testlerinde karışıklık olduğunu ifade ederek tekrardan kan örnekleri aldılar. Arkadaşlarımız hakkında bir bilgilendirme yapılmadı, korkuyoruz. Fabrikamız sağlık sektöründe yer almasına rağmen koronavirüs tedbirleri kapsamında yeterli önlem almıyorlar, biz çalışanlara günlük olarak sadece bir maske dağıtıyorlar onun dışında koruyucu bir elbise vb. dağıtmıyorlar, bizler de izin veya dönüşümlü çalışmak istiyoruz.”
Goodyear, işçilerin yıllık izin hakkını gasp ederek üretim arasını uzatıyor!
Goodyear, 13 Nisan'a kadar verdiği üretim arasını 20 Nisan'a kadar uzattığını duyurdu. Bir haftalık sürecin işçilerin yıllık izninden düşürüşeceğini duyuran Goodyear'a işçilerden ve Lastik İş Sendikası'ndan tepkiler yansımaya başladı.
Goodyear işçileri salgından korunmak için ücretli izin talep ediyor. Ayrıca şirketin kendilerini düşündüğünden değil, piyasanın durumundan kaynaklı üretime ara verdiğini belirtiyor.
Lastik İş Sendikası yaptığı açıklamada Goodyear'ın Kısan Çalışma Ödeneği'ne başvurduğunu, buna rağmen işçinin yıllık izninden kesinti yaparak işçilerin haklarına karşı özensiz davrandığını, krizin bedelinin işçilere yüklendiğini ifade etti.
Brisa'da da üretim arası uzatıldı!
Diğer lastik fabrikaları gibi Brisa da duruşu en az 20 Nisan'a kadar uzattığını açıkladı. Piyasalardaki gelişmelerin sektöre dönük etkileri üzerine alınan kararın işçilere yönelik yansımalarının nasıl olacağı belirsiz. Brisa’nın da Kısa Çalışma Ödeneği’ne başvuracağı belirtiliyor.
Hyundai ve Federal Mogul duruşlari uzattı!
Hyundai de üretim arasını uzatan fabrikalardan. Duruş öncesi sağlık sorunlarının yansıdığı fabrikada bir hafta daha çalışmaya ara verildi.
Federal Mogul yönetimi de 13 Nisan'da bitmesini planladıkları üretim arasını 20 Nisan'a kadar uzattıklarını duyurdu.
Çolakoğlu'ndan dışarıya yardım, kendi çalışanına üretime devam!
Çolakoğlu Metalurji'nin yöneticilerinden Hüseyin Akyol, salgın nedeniyle 3 bin adet gıda yardımında bulunduklarına dair açıklama yaptı. İşyerinde vaka varken işçilerin ve ailelerinin hayatını düşünmeyen Çolakoğlu, dışa dönük imaj yaratma kaygısı ile yardımseverlik maskesi takıyor.
İzaydaş'ta TİS imzalandı!
Salgın günlerinde çalışmanın sürdüğü alanlardan biri olan İzaydaş Atık Yakma Fabrikası’nda 2020-2022 yılları arasını kapsayan TİS imzalandı. İzaydaş yönetimi ile Tes İş Sendikası arasında yapılan görüşmeler bağıtlandı. Salgını fırsata çeviren İzaydaş, ücretlere %18 zam yapıldığını açıkladı.