Renault işçisinden sendika ağalarına tepki

Renault işçileri, sorunların üzerini örtmeye çalışan ve koltuk sevdası uğruna işçileri bölüp parçalayan sendikal bürokrasiye tepkili.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 18 Ağustos 2020
  • 19:39

Koronavirüs salgını tüm hızıyla fabrikalarda yayılmaya devam ediyor. İşçileri salgın karşısında ağır sömürüye veya işsizliğe-sefalete mahkum eden sermaye sınıfı ve iktidardaki AKP-MHP koalisyonu, salgın fırsatçılığıyla kendi çıkarlarının derdinde. AKP-MHP rejimi bekası uğruna baskı, sömürü ve savaş politikalarını hayata geçiriyor, sermaye de kendisine sunulan hizmetle kârlarını korumaya bakıyor.

Bu sermaye cephesinin işçi sınıfının içerisindeki ajanları olan sendika ağaları ise koltuk sevdasıyla işçilerin zihinlerini bulandırıyor, işçileri birbirlerine düşürüp, yaşamını ve geleceğini tehdit eden bu sorunlar karşısındaki birliğini parçalıyor. 

Bunun son örneği de otomotiv sektöründe sömürünün yoğun olduğu Renault’da yaşandı. Renault işçileri yaşadıkları sıkıntıları Kızıl Bayrak’a anlattı ve sendika ağalarına tepkilerini dile getirdi.

“Biz Oyak Renault otomobil fabrikasında çalışan mağdurlarız. Size dertlerimizi anlatmaya çalışacağız” diyerek gazetemize bilgi veren işçi, bir grup işçi olarak izin haklarının gasp edildiğini ifade etti. Bu hak gaspına yönelik Türk Metal bürokratlarının tutumuna tepki gösteren işçi “Bununla ilgili soru sorduğumuz zaman sendika başkanı Nizam Bilik ve temsilcilerden fırça yedik.” dedi.

“Hepsi düşmüş koltuk sevdasına”

Renault’da delege seçimleri öncesi tablodan bahseden işçi, sendikal bürokrasinin, “koltuk sevdası” uğruna işçileri bölüp parçaladığına dikkat çekerek şöyle konuştu:

“Hepsi kendi yerini korumak için adamlara gizli gizli gidip konuşuyor, hepsi birbirinin kuyusunu kazıyor. Hizmet yok ilgilenen yok hepsi düşmüş koltuk sevdasına. Nizam Bilik ayarlamış yalakalarını kendine konfeti patlattı birde gelmiş şortla oraya başkan olduğunu unutmuş. Başkan olmadan önce bizlere söz verdi ‘Türk Metal Sendikası’nda başkan olabilirim ama gönlüm hâlâ Birleşik Metal Sendikası’nda’ diye, unuttu her şeyi. TM’yi gönderecektik buradan. Demek ki her şey koltuk içinmiş.

“Bayram öncesi atölyeleri ziyaret ettiler, bayram çikolatasını sorduk. Nizam Bilik alaycı bir şekilde ‘çok mu ihtiyacınız var’ diye laf etti. Şube Sekreteri Recai Gündoğdu bizleri tehdit etti. ‘Geldiğiniz yerleri unutmayın, sizi geri geldiğiniz yerlere gönderirim’ diye tehditler savurdu.”