Renault’un Sandouville’deki fabrikası, Covid-19 hastalığına karşı yeterince önlem almadığı için 7 Mayıs’ta kapatıldı.
Genel Emek Konfederasyonu’nun (CGT) açıklamasına göre, Havre mahkemesi Renault’a geçici kapatma emri verdi, çünkü fabrika, işçilerin Covid-19 ile ilişkili riskten korunmasını sağlayamadı. Mahkeme ayrıca “önleyici faaliyetlerin yanı sıra işçilerin sağlığının ve güvenliğinin daha iyi korunmasını garanti eden çalışma ve üretim yöntemleri uygulamasını” emretti. Kararda Renault, “her bir ihlal ve hizmet tarihinden itibaren gecikme başına 3000 euroluk bir ceza eşlik edecek” diye uyarıldı.
Renault grubu ürettiği özel modellerden kaynaklı, ilk önce Flins (Yvelines) ve Sandouville’in montaj bölümlerini yeniden çalıştırmaya karar vermişti. Bin kadrolu ve 848 geçici işçinin çalıştığı Sandouville fabrikasındaki üretim 16 Mart’ta koronavirüs nedeniyle durdurulmuş, 28 Mart’ta ise kısmen başlatılmıştı. Renault 11 Mayıs’ta tam faaliyete geçmeyi planlanıyordu fakat geçici kapatma kararı geldi.
CGT Seine-Maritime bölge sorumlusu Gérard Le Corre, söz konusu kararı, “Personel temsilcilerine uygun şekilde danışmadan ve gerekli tüm önleyici tedbirleri almadan faaliyetin devam ettiği binlerce fabrika veya şirketin sendika ekipleri için önemli bir destek noktası oluşturmaktadır” diyerek destekledi.
Açılışın sosyal diyalog içerisinde geliştiğini savunan Renault şirketi, işçilere karşı ihanet anlaşmasına imza atan Fransız Demokratik Çalışma Konfederasyonu (CFDT), Fransa Yönetim Konfederasyonu - Genel Müdürler Konfederasyonu (CFE-CGC), İşçi Gücü (FO) sendikalarının açıklamasına dayanarak, kendisini aklamaya çalışıyor. Şirket kendisini, “2 Nisan 2020’de CFDT, CFE-CGC ve FO sendika kuruluşları ile imzalanan dayanışma ve gelecek sözleşmesi ile tanımlanan sosyal çerçeve içinde” kaldığı iddiasıyla savundu.
Renault’ta birinci sendika olan CFE-CGC delegesi Guillaume Ribeyre, mahkeme kararıyla ilgili açıklamasında, “(Renault’ta) Yüksek seviyeli sıhhi koşullar oluşturmaya çalışıldı” diyerek, şirkete arka çıkıp, ihanet anlaşmasına sadakatini sürdürdü.
CFDT’nin genel merkez delegesi Franck Daoût ise mahkeme kararına tepkisini, “Sürpriz, hayal kırıklığı ve hoşnutsuzluk” sözleriyle dile getirdi. Bu ibret verici tepkisi yetmezmiş gibi bir de CGT’nin yaklaşımını hiç katılmadıkları bir politik karar olarak kınamaya çalıştı. Ayriyeten bu kapanmanın yeni işsizler yaratacağını öne süren sendika delegesi, işçilerin %100 ücret alamayacaklarını ve bunun da ciddi bir sosyal soruna dönüşeceğini vurguladı. CFDT delegesi, “İşe geri döndüğümüzde, geciken işi telafi etmek durumunda kalacağız, bu yüzden belki cumartesi günleri de arka arkaya çalışmak zorunda kalacağız” diyerek, alttan alta Renault yönetimine akıl vermekten de geri durmadı.
2019’da Renault’un Sandouville fabrikasında ağırlıklı olarak trafik hizmet araçları olmak üzere 132 bin 231 araç üretildi. Bu arada Renault, Fransa’da ısı motorları ve elektrikli makineler üreten üç temel fabrikasını [Cléon (Seine-Maritime), Le Mans (Sarthe) ve Choisy-le-Roi (Val-de-Marne)] ise faaliyete geçirmiş bulunuyor.
Kızıl Bayrak / Paris