Sendikal örgütlenmeye "zekât" kılıfıyla saldırı

Bursa’da 400 işçinin çalıştığı Tekmis Tekstil işvereni, Türk-İş’e bağlı TESKİF’te örgütlenen işçilere önce “fabrikayı kapatırım” tehdidi savurdu. Ardından sendikalı olmayan ya da istifa eden az sayıda işçiye “zekât veriyorum” diye ikişer bin lira dağıttı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 25 Eylül 2020
  • 13:30

Patronların sendikal örgütlenmeye dönük saldırısına din istismarı da eklendi. Bursa İnegöl’de sendikal örgütlenmeye saldıran patron, sendikalı olmayan ya da sendikadan istifa eden işçilere “zekât” diyerek 2’şer bin lira dağıttı. Sendikalı işçiler ise ücretsiz izne gönderildi.

Mustafa Çakır'ın Cumhuriyet'te yer alan haberine göre, bazı işçilere de işyerine getirilip 1 saat çalıştırılıp eve gönderilerek mobbing yapılmaya başlandı. Türk-İş’e bağlı TEKSİF Sendikası, Bursa İnegöl’de faaliyet gösteren ve 400 kişinin çalıştığı Tekmis Tekstil’de yaşananlara dikkat çekti. TEKSİF, işçilerin sendikadan istifaya zorlandıklarına ve bunun için de çeşitli yasadışı yollara başvurulduğuna işaret etti.

Yaklaşık 1,5 yıl önce işçilerin, ayda 15-20 gün çalıştırılıp eksik ücret aldıkları ve sigorta primleri asgari ücret üzerinden yatırılıp ücretin bir kısmını da elden aldıkları için çareyi sendikalı olmakta bulduklarını anımsatan TEKSİF yetkilileri, sonrasında patronun fabrikayı kapatacağına dair işyerine yazı astığını ancak sendikasızlaştırmayı başaramadığını belirtti.

Salgın istismarı

Patronu sendika üyesi olmayan yaklaşık 100 işçiyi elinde tutmak için işçilere çeşitli ayrıcalıklar tanıdığını bildiren TEKSİF yetkilileri yaşananlar hakkında şu bilgiyi verdi:

“İşveren eşit davranma ilkesini ihlal ederek, sendika üyesi işçilerin toplu sözleşmeden doğan geriye dönük alacaklarına karşılık sendika üyesi olmayan işçilere zekât adı altında 2 bin TL dağıttı. Geriye dönük alacakların bir hak olduğu, işverenin sadece sendika üyesi olmayan işçilere zekât vermesinin ayrımcılık yarattığı, bunun ahlaken ve dinen de uygun olmadığı iletildi. Ancak işveren salgını istismar ederek bu kez sendika üyesi olanları kısa çalışmaya ve ücretsiz izne göndererek baskı altına almaya çalıştı. Sendikalı bazı işçiler fabrikaya çağırılıp bir saat çalıştırıldıktan sonra geri gönderilerek mobbinge maruz bırakıldı.”

Baskılara karşın işçilerden sadece 20’sinin sendikadan istifa ettiğini ancak fabrikadaki sendikasız işçilerin koşullarının da ağırlaştırıldığına dikkat çeken sendika yetkilileri, iş güvenliğini uygulamayan işveren hakkında suç duyurusunda bulunduğunu da bildirdi.