Sermaye sınıfının, korona salgını nedeniyle ağırlaşan ekonomik krizin faturasını işçilere ödettirme girişimleri, Fransa’daki Renault fabrikalarında da gündemde. Fransa’nın en büyük ve tarihi fabrikalarından biri olan Paris yakınlarındaki Flins tesisinde montaj bölümünün 2024’te tamamen kapatılması ve işçilerin işten çıkarılması planlanıyor. Révolution Permanente’deki habere göre dün fabrikada greve çıkan işçiler, yakın zamanda açıklanan işten çıkarmalara karşı da önemli bir mesaj verdiler.
Birkaç hafta önce Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, otomobil sektörüne 8 milyar euro kredi desteği sunacaklarını ve bunun 5 milyarının Renault’ya ayrılacağını ifade etmişti. Buna rağmen Renault tekeli üç sene içerisinde 2 milyar euroluk bir tasarrufa gideceğini, dünya genelinde 15 bin ve Fransa’da 4.600 işçiyi çıkaracağını açıklamıştı. Bu tasarruf planlaması Brötanya’daki Choisy-le-Roi döküm fabrikalarının kapanması, Flins de dahil olmak üzere birçok tesisin kapanma tehdidiyle karşı karşıya olması anlamına geliyor.
Söz konusu tasarruf planına karşı, geçen hafta gece vardiyası greve gitmişti. Flins işçileri dün de Cléon, Cergy, Choisy ve Sandouville tesislerinden gelen işçilerin desteğiyle tekrar greve çıktılar ve İnsan Kaynakları bölümünün önünde bir eylem yaptılar. Eylemde konuşan Genel Emek Konfederasyonu (CGT) delegesi Ali Kaya, Renault yönetiminin muğlak ve aldatıcı vaatlerini kınayarak, “Biz 4 bin işçinin faaliyet gösterdiği bir tesisten bahsediyoruz. Onlarsa faaliyeti birkaç düzine ya da birkaç yüz işçiye indirmekten bahsediyorlar.” dedi. Kaya ayrıca şirketin başka aldatıcı vaatlerde bulunduğunu, fakat tasarruf planlamasının ancak çoğalarak devam edecek işten çıkarmaların sürmesiyle sonuçlanacağını açıkladı. Eyleme katılan yüzlerce işçi, diğer çalışanları harekete katılmaya çağırmak için eylemi fabrikanın içerisinde de sürdürdü.
Pazartesi günü, bir işçinin intihara girişmesiyle işçilerin iş durdurduğu Cléon tesisindeki CGT delegesi Pascal Le Manache da Cléon tesisinde açıklamalar yaptı: “Renault yönetimi iki milyar tasarrufu işçiler üzerinden gerçekleştirmek istiyor. Cléon yönetimi bizlere tasarruf planlamasından etkilenmeyeceğimizi söylüyor, fakat tüm tesiste şimdiden yüzlerce işçiyi işten çıkardı. Binlerce geçici işçi işsiz kalıyor ve hiçbir şey kazanmıyor.”
Fransa’da işten çıkarmalara ve krizin faturasının işçilere ödetilmek istenmesine karşı Airbus ve Hutchinson dahil bir dizi şirkette eylemler devam ediyor.
Kızıl Bayrak / Paris