Brötanya’daki Renault fabrikasında grev

Renault'nun kapatılmanın eşiğindeki Brötanya fabrikasında dünden itibaren başlayan grevin, şirketin "yeniden yapılanma" açıklamasına kadar süreceği öngörülüyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 26 Mayıs 2020
  • 23:19

Korona salgınının derinleştirdiği kapitalist bunalımın faturası dünyanın her yerinde işçi ve emekçilere kesiliyor. Faturanın içinde kapitalistler tarafından fabrikaların kapatılması ve işçilerin kitlesel olarak işten atılması da var.

Bu çerçevede Renault’nun Caudan’daki (Brötanya) döküm fabrikası kapatılmanın eşiğinde bulunuyor. İşyeri yönetimi dün sabah saat 9’da Ekonomik ve Sosyal Meclis’te (CSE) yeniden yapılanma planını açıklayacağını ilan etmişti. Fabrikada çalışan işçilerden 250’si (toplam işçi sayısı yaklaşık 380) meclis için saat 8’de toplandıkları halde CSE saat 11’e geciktirilip çarşamba gününe ertelendi. Genel Emek Konfederasyonu (CGT) sendikasının fabrika sekreteri Maël Le Goff fabrika önünde yaptığı açıklamada, işçilerin genel kurul ile grev kararı alındığını söyledi. Açıklamadan sonra işçiler paletlerle fabrika önünü kapatıp, “SBFM yaşamalı, Renault ve 5 milyarı kendi işçilerine ait” pankartı açarak, kapı önünde greve başladılar.

Çekim yapmaya gelen kameralara seslenen Le Goff, fabrikanın 2019 yangını sonrasında 170 milyon euroya civarında bir yatırımla yenilendiğini söyledi. Ayrıca Renault Grubu’nun geçmişten bu yana çeşitli parçaların üretimini birçok tesiste gerçekleştirerek, fabrikalar arası rekabet alışkanlığı yaratığını belirtti. 

Fransa Ekonomi Bakanı Bruno le Maire’in, bir TV kanalına, "Elbette her işe özen göstereceğiz, ancak Renault’a üretim aracını uyarlama fırsatı vermek istiyoruz." şeklinde açıklama yapması işçilerin kaygılarını büyüttü. Oysa öncesinde yapılan bir duyuruda, Fransız topraklarında bulunan tesislerin korunmasının sağlanacağı ve yardım amacıyla 5 milyarlık bir kredi anlaşmasının görüşüldüğü aktarılmıştı.  

Muhalif gazetelerden biri olan Le Canard enchaîné, Renault’nun Fransa’da dört ayrı fabrikayı kapatmaya hazırlandığını yazdı. Bunların arasında 4 bin işçiyle araba imalatı yapan tarihi Flins fabrikası da yer alıyor. Boulogne-Billancourt merkez delegesi Fabien Gache, bir radyo programında, Renault Grubu’nun stratejisinin düşük sosyal fiyatları zorlamak olduğunu açıkladı.  

Renault gelecek hafta, 2 milyar civarında olacağı tahmin edilen yeniden yapılanma planını açıklayacak. Renault Brötanya fabrikasında dünden itibaren başlayan grevin bu açıklama yapılana kadar süreceği öngörülüyor. 

Kızıl Bayrak / Fransa