Petrol-İş MYK: TÜPRAŞ’ta hiçbir şey eskisi gibi olmayacak

Petrol-İş Merkez Yönetim Kurulu, Yüksek Hakem Kurulu’nun imzaladığı sözleşmenin kabul edilemez olduğunu belirtti. Sendikanın bundan sonraki sürece dair tavrının, yapılacak değerlendirme sonrasında ortaya koyulacağı ifade edildi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 03 Temmuz 2019
  • 15:06

Yüksek Hakem Kurulu’nun, TÜPRAŞ yönetiminin çıkarı doğrultusunda, işçilerin haklarını gasp eden sözleşmeyi imzalamasının ardından Petrol-İş’ten açıklama yapıldı.

TÜPRAŞ’ta “iş barışının bozulduğu”, bundan patronun sorumlu olduğu üzerinde durulan açıklamada, önümüzdeki sürece dair sendikanın tutumunun, rafinerilerin bulunduğu sendika şubeleriyle yapılacak toplantı sonrasında “net, somut ve görünür şekilde” ortaya koyulacağı ifade edildi.

Bu sözleşme hükümleri kabul edilemez”

Petrol-İş Sendikası Merkez Yönetim Kurulu imzasıyla, “TÜPRAŞ’ta hiçbir şey eskisi gibi olmayacak” başlığıyla yapılan açıklama şöyle başladı: “Bağıtlanan sözleşme ile 2 yıllık sözleşme kapsam süresi 3 yıla çıkarılmış, vardiya sistemi değiştirilmiş ve ücret zammı YHK’nın teamüllerine de aykırı biçimde enflasyonun altında belirlenmiştir. TÜPRAŞ işçisinin kazanımlarını geriye götüren ve işverenin bazı dayatmalarının dikkate alınmasıyla hazırlandığı anlaşılan bu sözleşme hükümleri kabul edilemez.”

İşveren, grev yasağından aldığı güçle...”

Bu sonucun, ülkedeki çalışma mevzuatının işçilerin çıkarlarına karşı olduğunu bir kez daha ortaya koyduğu ifade edilen açıklamada, işçilerin grev hakkının olmayışından patronun nasıl faydalandığına dikkat çekildi. “İşveren, TÜPRAŞ’taki grev yasağından aldığı güçle, müzakerelerde 3 yıllık sözleşme kapsam süresi, vardiya sisteminde değişiklik ve mazeret izinleri konusunda ısrarcı olmuştur. İşveren, TÜPRAŞ’ın gelenek ve kültürüne uygun davranmayarak süreci yokuşa sürmüştür” denilen açıklamada, Petrol-İş’in işçilerin kazanımlarının pazarlık konusu yapılmamasında ısrarcı olduğu hatırlatıldı ve TÜPRAŞ yönetiminin bunu dikkate almadığı dile getirildi.

Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak”

Bunun üzerine işçilerin haftasonunda demokratik haklarını kullanarak meşru tepkisini eylemlerle ortaya koyduğu belirtilen açıklamada, sonrasında yaşananlar şöyle değerlendirildi:

Nihayetinde 1 Temmuz 2019 tarihine YHK tarafından bağıtlanan sözleşme ile süreç, TÜPRAŞ işyerinde 40 yıla uzanan köklü çalışma barışını bozacak ve işçi-işveren ilişkilerinde onulmaz hasarlar oluşturacak bir duruma taşınmıştır. Yıllardır grev yasağında bulunan TÜPRAŞ’ta ilk kez bir sözleşme, YHK tarafından imzalanmıştır. Ülkemizin en önemli ve stratejik kuruluşu olan TÜPRAŞ’ta, artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak, işçi-işveren ilişkilerinin karşılıklı anlayış ve güven içerisinde sürmesinin şartları artık ortadan kalkacaktır.”

Petrol-İş tutumunu sonra açıklayacak

Son olarak, Petrol-İş’in bu hak gaspına karşı tutumunu, “tüm organlarıyla ve dört rafineride örgütlü şubeleriyle” yapılacak değerlendirme sonrasında açıklayacağı şu ifadelerle dile getirildi: “Petrol-İş, tüm organlarıyla ve dört rafineride örgütlü şubeleriyle gerekli değerlendirmeleri yapıp, bundan sonraki tavrını net, somut ve görünür şekilde ortaya koyacaktır. Sendikamız, YHK tarafından geri alınan haklarımızın telafi edilmesi için her türlü mücadeleyi verecek ve gerekli girişimde bulunacaktır. Sendikamız yeni bir mücadele süreci başlatmanın arefesindeyken işvereni de bir kez daha uyarmaktadır.”

Açıklama, bu son durumun sorumlusunun TÜPRAŞ patronu olduğu ifade edilerek, sendikanın mücadele kararlılığının altı çizilerek noktalandı.