MİB Meclisi toplandı...

Vergi soygununa son!

Metal İşçileri Birliği Türkiye Meclisi farklı illerden ve fabrikalardan işçilerin katılımıyla toplandı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 12 Mayıs 2024
  • 20:30

Metal İşçileri Birliği Türkiye Meclisi farklı illerden ve fabrikalardan işçilerin katılımıyla toplandı. Bir önceki mecliste alınan karar üzerinden vergi gündemi temel gündem olarak işlendi. "Vergi soygununa son!" başlığı ile yapılan sunumun ardından canlı tartışmalar yürütüldü.

Sunumda verginin nasıl ortaya çıktığı, sınıfların ortaya çıkışı ve devletin oluşmasıyla ilişkisi ortaya kondu. Vergi sorunu temelinde bugün işçilerin karşısına ekonomik temelleriyle yakıcı bir şekilde çıkarken, vergi gündemi üzerinden sınıfsal bir tutum alınması gerektiği, iki sınıfı karşı karşıya koyarak vergi tartışmasını yürütmek gerektiği üzerinde duruldu.

Gerçekleştirilen sunumda bütçe gelirlerinin yüzde 90'ının vergilerden oluştuğu, bu vergilerin de %70 oranında dolaylı vergiler olduğu söylendi. Bu haliyle dolaylı vergiler üzerinden verginin tabana yayıldığı, bütün vergi yükünün işçi sınıfının üzerinde olduğu belirtildi.

Gelir ve kurumlar vergisi üzerinden dahi, işçi sınıfının sermayeden daha çok vergi verdiği rakamlarla ortaya kondu.

Gelir vergisi, vergi dilimleri, ÖTV-KDV gibi dolaylı vergiler üzerinden vergi soygununun nasıl hayata geçirildiği incelendi.

Vergi-devlet ilişkisinin sınıfsal özü ve içeriği üzerinden tanımlamalar yapıldı.

Aşağıdaki temel talepler sıralanarak tartışmalara geçildi:

- Dolaylı vergiler kaldırılsın!

- Yoksulluk sınırına kadar ücretlerden vergi alınmasın!

- Artan oranlı gelir ve servet vergisi alınsın!

Tartışma kısmında vergi sorunu çok daha ayrıntılı bir şekilde incelenmiş oldu.

Çıkartılacak materyallerle çalışmanın başlatılması, uzun süreli bir çalışmayla farklı dönemlerde farklı araçların kullanılması, yapılan tartışmalarda ortaya çıkartılan şiar ve taleplerin süreç içerisinde kullanılmasına karar verildi.

DİSK ve Türk-İş gibi konfederasyonların yürüttüğü çalışmalar, ortaya konan talepler irdelendi. Bir dizi yaratıcı şiar, slogan ve talep önerildi.

Meclis sonrasında ilk adımların hızla atılması, alınan kararların ve yapılan tartışmaların MİB MYK'da şekillendirilmesine karar verilerek meclis sonlandırıldı.

Metal İşçileri Birliği