Metal işçilerinden uyarı eylemleri!

DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş üyesi işçiler sefalet ücreti dayatmasına karşı her vardiyada birer saatlik iş bırakma eylemi yaptı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 06 Ekim 2023
  • 16:00

MESS grup sözleşmesi sürecinde MESS’in işçilerin taleplerini görmemesi üzerine Birleşik Metal-İş üyesi işçiler 1 saat iş bıraktı.

Birçok ilde Birleşik Metal-İş’in yetkili olduğu fabrikalarda 1 Eylül 2023 tarihinden geçerli olmak üzere yüzde 30 oranında zam yapılması talebinin karşılık bulmaması üzerine işçiler 1 saat iş bıraktı.

Slogan ve alkışlarla toplanan işçiler tüm fabrikalarda ortak açıklamayı okudu. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

 “Metal işçileri, ağır çalışma koşuları altında en asgari ihtiyaçlarını bile karşılayamayacak hale geldi. Aldığımız, ücretlerle geçinmek mümkün değil. Giderlerimiz artarken gelirlerimiz ise artmak bir yana azalıyor. Hepimiz yüzde 27’lik vergi dilimine girdik, bazı arkadaşlarımız daha üst dilimde. Bunun anlamı, aylık cebimize giren paranın azalması demektir. Aylık gelirimiz azalıyor, reel ücretlerimiz sürekli geriliyor, bunun yanında masraflarımız ise artıyor.”

Ücretlere toplu sözleşme öncesi, 1 Eylül 2023 tarihinden geçerli olmak üzere yüzde 30 oranında zam yapılmasını ve bu zammın toplu sözleşme süreci sonrası ortaya çıkacak ilk altı aylık ücret zammından mahsup edilmesini talep ettikleri belirtilen açıklama şöyle devam etti:

“O günden bugüne kadar geçen sürede sorunumuz çözülemedi. MESS, işçilerin bu haklı talebini bizim teklifimize uygun çözme iradesi göstermedi, aksine çeşitli dayatmalar içerisine girdi. Şimdi bir kez daha belirtiyoruz. Dayatmacı toplu sözleşme düzenine ve anlayışına teslim olmadık, bu düzeni yıktık ve yeniden inşa ettirmeyeceğiz. Bundan sonra dayatmalara asla teslim olmayacağız, boyun eğmeyeceğiz. Ön zam talebimiz için MESS’e bağlı tüm iş yerlerinde üretimden gelen gücümüzü kullanmaya başlıyoruz. Bizlerin en küçük talebini bile karşılamayanlara, bin dereden su getirenlere, dayatmada bulunanlara mücadelemizle yanıt vereceğiz. Bu mücadelemiz, toplu sözleşme taleplerimiz karşılanana kadar çeşitli yöntemlerle sürecektir.”

Eylemlerde “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam”, “Patronların kölesi olmayacağız” sloganları atıldı.