TOMİS’ten metal işçilerine çağrı

TOMİS, MESS Grup TİS süreci ve taslaklara ilişkin metal işçilerine yaptığı açıklamada “Metal işçilerinin sendika ağalarına ihtiyacı yok. Kenetlenmeye, taleplerini belirlemeye, gerçek sözcülerini seçmeye ihtiyacı var” diye belirtti.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 08 Eylül 2023
  • 15:30

Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası (TOMİS), MESS Grup TİS süreci ve taslaklara ilişkin metal işçilerine çağrı yaptı. TOMİS Genel Sekreteri Dilbirin Acar’ın yaptığı çağrıda şu ifadelere yer verildi:

“Değerli metal işçisi arkadaşlarımız, hepinizi sendikamız TOMİS adına saygıyla selamlıyorum. Bildiğiniz üzere 150 bin metal işçisini doğrudan ilgilendiren MESS Grup TİS süreci 1 Eylül itibariyle başladı. Sanayinin lokomotifi dedikleri bu fabrikalardaki metal işçisinin mücadelesi aynı zamanda milyonlarca işçinin de kaderini belirleyecek. O yüzden sermaye örgütü MESS çoktan hazırlıklara başladı. Onlar servetini üçe beşe katlarken metal işçisinin payına ise açlık sınırında ücretler düşüyor. Ev kirasını, faturasını ödeyemeyen işçiler var. Her gün hangi krediyi hangi borcu ödesem diye kara kara düşünen arkadaşlarımız var. Artık çocuklarımızın birkaç gün sonra açılacak okul masraflarını dahi karşılayamıyoruz. O yüzden tepkimiz de öfkemiz de büyük. İşçiler adına masaya oturacak sendikaların ise sözde üye işçilerin teklifi diye sundukları taslakların da metal işçilerinin talepleriyle uzaktan yakından alakası olmadığını gördük.

Bu taslaklar metal işçilerinin ne geçmiş kayıplarını gideriyor ne de bugün ve yarınki ihtiyaçlarını karşılıyor. Hiç kimse bu taslakları allayıp pullamaya çalışmasın. Metal patronları yüzde 1300’e varan kar rekorları kırarken metal işçilerini 3 kuruşluk meskart kırıntıları ya da avanslarla kandırmaya çalışmasınlar. Açık ve net söylüyoruz bu taslaklarda metal işçisi yok bu taslaklarda MESS’in çıkarları var. Taslakların bu haliyle geçmesine izin verirsek satış sözleşmesinin şimdiden imzalandığını söyleyebiliriz.

Arkadaşlar;

Hafta başından itibaren fabrikalarda, sosyal medyada tepkisini gösteren binlerce arkadaşımız var. 2015 yılındaki metal fırtına direnişinin bayrağını taşıyan Bursa Renault işçileri, Gebze Çolakoğlu işçileri var. Şimdi bu fabrikalarda çalışan arkadaşlarımızın gücüne güç katma zamanı. Hiçbir şey için geç değildir, metal işçilerinin gerçek taslağını hazırlama zamanı geldi. Metal işçilerinin sendika ağalarına ihtiyacı yok. Kenetlenmeye, taleplerini belirlemeye, gerçek sözcülerini seçmeye ihtiyacı var. Biliyoruz ki bu güç metal işçisinde var. 2015 Metal Fırtına direnişinin içinde kurulan sendikamız TOMİS olarak tüm gücüyle metal işçisiyle omuz omuza bir mücadeleyi örgütlemeye hazırız. Emeğine, onuruna, geleceğine sahip çıkan tüm metal işçilerini selamlıyor. Mücadelelerinde başarılar diliyoruz.”