Metal işçilerinden bir saatlik iş durdurma

Metal işçileri, MESS’in avans oyununa karşı her vardiyada bir saat iş durdurdu.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 13 Ekim 2023
  • 12:30

Metal işçileri, MESS’in avans oyununa karşı her vardiyada 1 saat iş durdurdu.

Birleşik Metal-İş MESS ile yapılan grup toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde Türk Metal ve Özçelik-İş’in kabul ettiği brüt 4 bin 750 TL avansı kabul etmeyerek eylemlere başladı. Birçok ilde örgütlü olduğu fabrikalarda yüzde 30 zammın önde verilmesi talebiyle eylem yapan Birleşik Metal-İş üyesi işçiler, “MESS dayatmalarına hayır” dedi.

Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu fabrikalarda yapılan ortak açıklamada şunlar ifade edildi: 

“Daha önce 5 Ekim 2023 tarihinde yapılan Başkanlar Kurulumuzun ardından Birleşik Metal-İş üyesi metal işçilerinin bu dayatmacı toplu sözleşme düzenini 2010 ve 2015 grevleri ile yıktıklarını ve bu dayatmacı toplu sözleşme düzenine karşı üretimden gelen güçlerini kullanmaya hazır olduklarını vurgulamış ve 6 Ekim Cuma günü eylemlerimizi gerçekleştirmiştik. 10 Ekim 2023 günü yapılan görüşmede de, MESS’in bu uzlaşmaz ve dayatmacı tavrının devam etmesi ve talebimizi karşılayacak bir yaklaşım gösterilmemesinin sonucunda, 13 ve 20 Ekim Cuma günlerinde üretimden gelen gücümüzü kullanmaya devam edeceğiz”

***

Birleşik Metal-İş üyesi Totomak ve ZF işçileri her vardiyada 1 saat iş durdurdu. Metal İşçileri Birliği (MİB) konuya ilişkin şu çağrıyı yaptı:

Mess avans uygulamasıyla zaten işçinin alacağını işçiye kırıntı gibi sunarken işçilerin tepkilerine karşı tehdit ve baskıyla cevap veriyor. Bugün sadece Birleşik Metal-İş üyesi işçiler değil mevcut uygulamadan Türk Metal üyesi işçiler de rahatsız.
MESS'in oyununa karşı metal işçisinin mücadelesini yukarı taşımak için ek zam mücadelesini büyütelim…150 bin metal işçisi MESS’i ve dayanağı olan AKP-MHP hükümeti ye beraber yüzbinlerce işçiye dayattığı yaşam koşullarını kabul etmeyelim. İnsanca yaşanılabilir bir ücret mücadelesi için yıl boyunca dile getirdiğimiz ve bugün de avans ön zam borç uygulamasıyla üstü kapatılan ek zam mücadelesi talebi etrafında birleşelim…”