“TM-MESS tiyatrosu kaldığı yerden devam ediyor!”

Metal İşçileri Birliği (MİB) MESS-TM görüşmelerinin devam ettiğini duyurarak “görüşmeler canlı yayınlansın” dedi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 07 Kasım 2023
  • 18:21

Metal İşçileri Birliği (MİB) MESS görüşmelerinin dördüncüsünün 7 Kasım'da yapıldığı ve beşinci görüşmenin 22 Kasım’da süreceğini belirterek yazılı açıklama yaptı.

26 Eylül’den itibaren süren görüşmelerde anlaşılan 47 maddenin içeriğine dikkat çekilen açıklamada metal işçilerinin mücadele talepleri hatırlatıldı.

“TM-MESS tiyatrosu yarın kaldığı yerden devam edecek! Görüşmeler canlı yayınlansın!” başlıklı açıklamanın 6 Kasım'da yayınlanan tamamı şu şekilde:

“Senaryosu MESS-TM ve Sermaye iktidarı tarafından aylar önce yazılan tiyatro oyununun 4. sahnesi yarın perdeler arkasında oynanacak. 26 Eylül’de başlayan ilk sahneden itibaren toplamda 47 maddede anlaştılar. Bu 47 madde içerisinde de bizi ilk elden ilgilendiren talepler vardı. Bunlardan birkaçını sıralayalım ve önemine değinelim.
Madde 24 Disiplin Kurulu: Bu madde fabrikalarımızda yaşanan özellikle işten atma ile sonuçlanan durumlarda çok önemli bir yerde duruyor. Disiplin kurullarında neden haksız yere işten atmaların önüne geçilemiyor. Hırsızlık, taciz gibi yüz kızartıcı durumlar dışında atılan birçok arkadaşımız uydurma bahaneler ile işten atılıyor. Bu işten atmalarda disiplin kurulunda bizi neden savunmuyorsunuz. Disiplin kurulundaki sendika temsilcileri ne işe yarıyor.
Madde 29 Fazladan Çalışmaların Düzenlenmesi: Burada neden zorunlu fazla mesailerin önüne geçilemiyor.
Madde 52 Kıdem Tazminatı: Kıdem Tazminatı hesaplanırken neden her yıla hep 30 gün üzerinden hesaplanıyor ve daha fazlası neden talep edilmiyor. Mesala her yıla 45 gün kıdem hakkı.
Madde 74 İşçilerin Eğitimi: Biz işçilerin eğitimi neden gözardı ediliyor. Otellere tatile, yedirmeye, içirmiye göndermek eğitim olmuyor. Gerçek bir işçi eğitiminden bahsedeceksek sermaye sınıfına karşı metal işçisinin sınıf bilincini ve mücadelesini geliştirecek eğitimler verilmiyor. Eğitimler fabrikalarda çalışma saatleri içerisinde neden verilmiyor.
Madde 34 Kadın İşçilerle İlgili Hükümler: Bu talep içerisinde başta çocuk bakımının kadın işçilere bırakılmasından kaynaklı fabrikalarda nitelikli, kaliteli, güvenilir, ücretsiz kreşler bulunmuyor. Yine aynı şekilde ücretli regl izinleri yok. 8 Mart emekçi kadınlar günü erkek işçileri de kapsayacak şekilde ücretli izin sayılmıyor.
Madde 9 Sendika Aidatı: Bütün metal işçilerinin en çok yakındığı bu madde neden yeniden düzenlenmiyor. Bizden kesilen aidatlar hiçbir şekilde metal işçinin geleceği, mücadelesi için kullanılmiyor. Neden iki saatlik aidat değilde bir günlük aidat kesiliyor. Bir tek verigiye girmeyen ve on iki ay boyunca hep sabit kalan bir aidat sistemi neden yeniden düzenlenmiyor. Ayrıca sendika aidatları üzerinden her ay gelir ve giderler neden şeffaf bir şekilde işçilere gösterilmiyor.
Madde 11 Sendika Temsilcilerinin Atanması: Bu madde neden değişmiyor ve atama değilde demokratik yol ve yöntemler ile fabrikalarda sandık kurularak seçim yapılmıyor ve noter huzurunda sayım yapılmıyor.
Metal işçisi kardeşler aslında her bir madde biz işçilere en ayrıntılı şekilde anlatılmalı. İçeriği nedir bilinmeli. Sadece şu maddelerde anlaşıldı demek bir işe yaramıyor. Kaldı ki bu taleplerin hiçbiri metal işçisinin onayına sunulmuş taleplerde değil. Bunlar tamamen MESS-TM tarafından en başından ortaklaşılmış talepler.
Biz metal işçilerinin talepleri halen daha tüm açıklığı ile ortada duruyor. Bizler taleplerimizi her vesile ile hatırlatmaya devam edeceğiz.
* İnsanca yaşamaya yeten ücret!
* TÜİK verileri değil, gerçek enflasyon verileri esas alınmalıdır!
* Mahsuplaşma ve avans değil, ek zam istiyoruz!
* Vergi oranları sabitlensin, yoksulluk sınırına kadar vergi alınmasın!
* Ücretlerimiz brütten değil, netten hesaplansın!
* Çalışma saatlerinin kısaltılması, hafta tatillerinin uzatılması, sözleşmeli-taşeron çalışmanın yasaklanması, sendikal eğitimlerin mesai saatleri içinde fabrikalarda yapılması gibi talepler de bizim için önemlidir.
* Çocuklarımız için kreş hakkı, 8 Mart'ın tüm işçileri için resmi tatil ilan edilmesi, kadın işçiler için regl izni, fabrikalarda şiddetin ve tacizin önlenmesi taleplerimiz de sözleşmede yer almalıdır.
Eğer bu taleplerimize yetkili sendikalar kulaklarını tıkamaya devam ederlerse kendileri bilirler. Biz kendi gücümüze ve örgütlülüğümüze güvenerek almasını bilmeliyiz.
İnsanca çalışma ve yaşama koşulları için, Kazanana kadar mücadele!”