MESS ve sendikal bürokrasi işçileri avansla oyalamaya çalışıyor. Daha sözleşme görüşmeleri başlamadan önce metal işçileri ek zam taleplerini haykırdılar. TM'nin anketlerini reddedip "EK ZAM İSTİYORUZ" dediler. Avans ve ön zam tartışmalarına karşı kayıplarının karşılanacağı ek zam talebini yükseltmişlerdi. Metal işçilerinin bu talebini görmezden gelemeseler de yaptıkları açıklama ile brüt 4.750 liralık avans verileceğini duyurdular. MESS, sözleşme sürecinde ilk defa avans verileceğini söyleyerek aslında metal işçilerini mahkûm ettikleri sefaleti ortaya koyuyor.
İlk toplantıda MESS TM’nin talep ettiği 5000 liralık avansı çok görmüş olacak ki dün yapılan "KAPALI KAPILAR ARDINDAKİ" ara görüşmede bunu brüt 4750 TL'ye indirdi. TM de bunu bir kazanımmış gibi işçilere yutturmaya çalışıyor. İşçilerin tepkisinden korkup sus payı vermeye çalışıyorlar. Bunlara metal işçilerinin karnı toktur.
Metal işçisi avans değil saat ücretlerine ek zam istiyor!
MESS'in ve TM'nin avans dayatmasına ilk tepkiler de yansımaya başladı. Çünkü metal işçisini avans kurtarmayacak. Ek zam talebi halen daha geçerlidir. Geçtiğimiz sene sözleşme imzalanan Bekaert’te de işçiler ek zam ve baş temsilcilerinin işe geri alınması talebiyle 4 gün boyunca fabrikaya üretimi durdurdular, fabrikaya kapandılar. Bütün metal işçilerine yapılması gerekeni gösterdiler. ZF, TOTOMAK, Prysmian ve bir dizi fabrikada Birleşik Metal İş üyesi işçiler eylemler gerçekleştirdiler.
Bu eylemler anlamlıdır ama tek başına yetersizdir. Sendika ayrımı gözetmeksizin hakkımız olanı almak için topyekûn bir işçi eylemine ve birliğine ihtiyaç vardır. Gün hakkımız olanı söke söke alma günüdür.
Taleplerimizi bir kez daha sıralıyoruz ve bu talepler uğruna bütün metal işçilerini birliğe ve mücadeleye çağırıyoruz:
* İnsanca yaşamaya yeten ücret!
* TÜİK verileri değil, gerçek enflasyon verileri esas alınmalıdır!
* Mahsuplaşma ve avans değil, ek zam istiyoruz!
* Vergi oranları sabitlensin, yoksulluk sınırına kadar vergi alınmasın!
* Ücretlerimiz brütten değil, netten hesaplansın!
* Çalışma saatlerinin kısaltılması, hafta tatillerinin uzatılması, sözleşmeli-taşeron çalışmanın yasaklanması, sendikal eğitimlerin mesai saatleri içinde fabrikalarda yapılması gibi talepler de bizim için önemlidir.
* Çocuklarımız için kreş hakkı, 8 Mart'ın tüm işçileri için resmi tatil ilan edilmesi, kadın işçiler için regl izni, fabrikalarda şiddetin ve tacizin önlenmesi taleplerimiz de sözleşmede yer almalıdır.
Eğer bu taleplerimize yetkili sendikalar kulaklarını tıkamaya devam ederlerse kendileri bilirler. Biz kendi gücümüze ve örgütlülüğümüze güvenerek almasını bilmeliyiz.
İnsanca çalışma ve yaşama koşulları için, Kazanana kadar mücadele!
Metal İşçileri Birliği