İzmir Aliağa gemi sökümde 12 Şubat günü başlayan ve tüm havzaya yayılan fiili grevin ardından çalışmalar devam ediyor. Son 10 yılda 64 işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiği, türlü hak gasplarının yaşandığı gemi söküm havzasında önemli bir eylem deneyimi olan 11 günlük direnişin bıraktığı dersler, eksiklikler ve bundan sonraki süreçte ne yapılacağı tartışmaları önemli bir yerde duruyor.
Ege İşçi Birliği Gemi Söküm İşçi Bülteni “Platform”un ilk sayısında örgütlenme çalışmasının parçası olarak soruların, işçilerin fikir ve önerilerinin yer aldığı “platform” olarak yola çıkıyor.
Ege İşçi Birliği Gemi Söküm İşçi Bülteni “Platform”a buradan ulaşabilirsiniz…
Ege İşçi Birliği Gemi Söküm İşçi Bülteni “Platform”, “Çıkarken”
Bültenin ilk yazısı olan “Çıkarken”de şunlar ifade ediliyor:
“Ege İşçi Birliği olarak Gemi Söküm işçileriyle direnişin başından itibaren mücadeleyi birlikte sırtladık. 11 günlük fiili grev sona erdiğinde yaptığımız açıklamada, “yeniden daha güçlü geleceğiz” demiştik. O günden bu yana Gemi Söküm işçisi kardeşlerimizle yan yana, omuz omuza olmaya devam ediyoruz. Gemi Söküm işçilerinin daha iyi yaşam ve çalışma koşullarına kavuşması, havzadaki temel sorunlara çözüm bulunması için neler yapılması gerektiğini konuşup, tartışıyoruz. 11 günlük direnişin bize gösterdiği hata ve eksiklikleri nasıl aşabiliriz? İleride yaşanması kaçınılmaz olan daha büyük mücadelelere nasıl daha güçlü hazırlanabiliriz? Gemi Söküm havzasında temel sorun olan örgütsüzlük sorununu nasıl çözebiliriz? Yakıcı bir şekilde ihtiyacını hissettiğimiz bu sorulara yanıtlar arayan, bunun için çaba harcayan her bir Gemi Söküm işçisi arkadaşla kahvede, evde, sokakta bir araya geliyoruz.
Elinizdeki bülten Gemi Söküm havzasındaki bu örgütlenme çabasının bir parçası olarak hazırlandı. Çalışmaya birçok Gemi Söküm işçisi arkadaş yazılarıyla katkı verdi. Ne yazık ki bize ulaşan yazıların hepsini bu ilk sayıda kullanmamız mümkün olmadı. Bültenimizi aylık olarak çıkarmayı planlıyoruz. Önümüzdeki sayılarda şimdi kullanamadığımız diğer yazılara da yer vereceğiz. Ayrıca önümüzdeki sayıdan itibaren ÇHD’li avukatların katkısı ile bir hukuk köşesi oluşturmayı, Gemi Sökümdeki çalışma koşulları ve hak ihlalleri ile ilgili olarak uzman kişilerin görüşlerine sayfalarımızda yer açmayı planlıyoruz.
Bültenimiz Gemi Söküm işçilerinin kendi sözünü söylediği bir kürsü olacak. Bu kürsüde yalnız sorunların değil deneyimlerin, derslerin ve çözüm yollarının da tartışılacağını umuyoruz. İlk sayımız 11 günlük direnişimizin arkasından çıktığı için esas olarak bu eylemi, onun sonuçlarını ve geleceğe ne bıraktığını işliyor. Yola nasıl devam etmeliyiz sorusuna yanıtlar arıyor. Bütün işçi arkadaşlarımızı bültenimize sahip çıkmaya, onu okuyup, dağıtmaya, fikir ve düşüncelerini bültenimiz vasıtasıyla diğer arkadaşlarıyla paylaşmaya davet ediyoruz.”
Kızıl Bayrak / İzmir