Gemi Söküm direnişi alınan ortak kararla bitirildi…

Yeniden ve daha güçlü geleceğiz!

Ege İşçi Birliği gemi söküm işçilerinin direnişinin ortak kararla bitirildiğini duyurdu ve "Yeniden ve daha güçlü geleceğiz!" dedi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 22 Şubat 2022
  • 16:00

İnsanca bir yaşam ve çalışma koşulları için başlayan Aliağa gemi söküm işçilerinin direnişi bugün, direniş alanında alınan ortak karar doğrultusunda iradi olarak bitirildi. Gemi söküm işçilerinin günleri bulan haklı ve meşru direnişi ortaya konulan somut talepler konusunda istenileni tam olarak elde edilemese de süreç başta Gemi Söküm işçisi olmak üzere işçi sınıfı mücadelesine çok şey kazandırdı.

Gemi söküm direnişi ilk günden itibaren firma bazlı ücret zamlarını, talep ettikleri üzerinden olmasa da kazanmış, 22 firmanın işçileri olarak birliğin bozulmaması adına direnişi devam ettirme kararı alınmıştı. Somut taleplerin kazanımı açısından istenildiği gibi bir başarı yakalayamayan bir direnişin bitiminde, yıllardır tersanede çalışan deneyimli bir işçinin, “Bahar ateşini harlayacağız! Herkes hazır olsun, yeni başlıyoruz!” sözleri Gemi Söküm işçisinin bugünü değil belki ama geleceği kazanmak için artık daha güçlü olduğunu vurgulu bir biçimde ifade ediyor. Gemi Söküm işçisi ilk savaşını sınırlı kazanımlarla noktaladı ancak artık istediğini almak için daha güçlü geleceğinden kimsenin kuşkusu olmasın.

Evet, gemi söküm işçisi daha güçlü çünkü; eksikliklerini biliyor, nasıl yapması gerektiğini yaşayarak öğrendi. Bilinç ve örgütlenme açısından yaşadığı zayıflığının ayak bağı olduğunu gördü. Tersane patronlarının ve bir bütün olarak sermaye düzeninin karşısında ancak ve ancak çelik gibi bir birlik sağlayabildiğinde, tabandan iradesine ve söz hakkına sahip çıkabildiğinde, bunu güçlendirecek ve bütünleyebilecek bir örgütlenme ağı yaratabildiğinde kazanacağını artık daha iyi anlıyor. Ve direnişin bitirildiği bugünden itibaren vakit kaybetmeksizin hazırlıklarına başlıyor.

Patron, polis, mahkeme baskısıyla, işten atılma tehdidiyle direniş iradesi zayıfladı, tersanede parça parça işe dönüşler yaşandı ama günlerce ülkenin gündemi olan, farklı şehirlerde sınıf kardeşlerine ilham veren, yürüyüşler gerçekleştiren, miting havasında kent eylemleri yapan, dostun ve düşmanın apaçık ayrışmasına vesile olan gemi söküm direnişi ve işçisi bu anlamıyla birçok şey kazandı. Burada, Aliağa'da gemi söküm işçisinin çalışma ve yaşam koşulları, talepleri, sesi, soluğu artık ülkenin gündemi durumundadır. Gemi söküm işçisi artık ne tersane de ne de ülkede yalnız olmadığını biliyor. İlk günlerde tutuk olan, çekingen davranan işçilerin dahi artık kazanmak için mücadele etmekten başka bir yol olmadığını, hak aramanın haklı ve meşru olduğunu gördüğü bir süreç bu.

“Bugün giriyoruz ama bu ateşi bir kere yaktık, bunu güçlendirmek için daha fazla çaba sarf edeceğiz, daha çok bilinçleneceğiz, güvensizliklerimizin ve parçalı olmamızın nedenlerini tek tek belirleyip üzerine gideceğiz.”

Direnişçi bir işçinin sözleri bunlar. Biliyor, görüyor ve anlayarak yerli yerine oturtuyor olmanın verdiği özgüven, rahatlık ve coşkunun ifadesi.

Bir başka işçi diyor ki:

“Bizler bir hafta içinde birleştik, ayrıştık tekrar birleştik, birçok işçi eyleminde olmayan büyük bir işçi mitingi örgütledik.”

Gemi söküm işçisi yeniden ve kazanmak için artık çok daha ileriden başlayabilir. Kimseyi dışlamadan, herkesi kazanma bakışı, çabası ve morali ile eksikliklerinin üzerine giderek ve her şeyden önemlisi tabandan komiteleri ile birliğini sağlam temellere oturtarak, örgütlenerek yolunu yürüyecektir. İlk günden beri omuz omuza mücadele ettiğimiz işçi kardeşlerimizi Ege İşçi Birliği olarak, birlikte daha ileriden kazanımlar elde edeceğimize olan inancımızla selamlıyoruz. Yolumuz açık olsun yoldaşlar.

22 Şubat 2022

Ege İşçi Birliği