Aliağa'da iş cinayetlerine karşı eylem

Aliağa’da iş cinayetlerine karşı Emek ve Demokrasi Platformu’nun çağrısı ile eylem gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 17 Haziran 2022
  • 22:15

Aliağa’da iş cinayetlerine karşı eylem gerçekleştirildi. Saat: 19.00’da Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu’nun çağrısıyla Demokrasi Meydanı’nda yapılan eylemde, Şimşekler Gemi Söküm'de yakıt tankının borusunu keserken yanarak yaralanan Yıldırım Kipel'in iş cinayetinde yaşamını yitirmesi protesto edildi.

Gemi söküm işçilerinin de katıldığı 100’e yakın emekçi Aliağa havzasında yaşanan iş cinayetlerine "Artık yeter!" dedi. Açıklamada hayat pahalılığı, ekonomik krizin işçi ve emekçilere fatura edilmesine değinilerek kölece çalışma koşullarına vurgu yapıldı.

Aliağa’da yaşanan iş cinayetlerine değinilen açıklamada şunlar ifade edildi:

“Sömürünün en ağır şekilde yaşandığı gemi söküm havzasında tedbirsizlik, kuralsızlık, denetimsizlik, hak gaspları sürerken, iş cinayetleri, yanma, sakat kalma, asbest, kurşun gibi ağır metallere maruz kalma sıradan hale gelmiş durumda. Bu havzada son on yılda 69 işçi kardeşimiz çalışırken yaşamını yitirdi. Birçok gemi söküm işçisinin de soluduğu zehirli kimyasallar nedeniyle yaşadığı sağlık sorunları yüzünden doğal olmayan şekillerde öldüğü biliniyor. Son olarak 10 Haziran günü Şimşekler Gemi Söküm işçisi arkadaşımız Yıldırım Kipel, yakıt tankına ait boruyu kestiği sırada ağır şekilde yanarak yaralandı. İşçi arkadaşımız 4 günlük yaşam savaşını kaybederek 14 Haziran günü yaşamını yitirdi. İşçi sağlığı ve güvenliği tedbirleri alınmadığı için gencecik bir arkadaşımız daha patronların kâr hırsına kurban edildi.”

Kölece çalışma koşullarına ve iş cinayetlerine tepki gösterilen açıklamada dayanışma çağrısı yapıldı:

“Gemi söküm işçisinin 'insanca bir yaşam' için başlattığı 11 günlük fiili grev hafızalarımızda tazedir. Deneyimlerimizle, dosta-düşmana gösterdiğimiz gücümüzle, kararlılıkla mücadeleyi büyütelim. Tüm Aliağa halkını da gemi söküm işçisinin taleplerini sahiplenmeye, dayanışma içinde olmaya, süreci takip etmeye çağırıyoruz.

Açıklamada talepler şu şekilde sıralandı:

“1- Tüm gemi sökümlerde işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirleri tam olarak alınsın.

2- Tüm firmalar ve söküm sahaları bağımsız kurumların denetimine açılsın, işçilerin de söz hakkı olsun.

3- Yıldırım Kipel'in ölümüyle ilgili olarak eksiksiz soruşturma açılsın.

4- Yanmaz kıyafet başta olmak üzere tüm ekipmanlar çalışma sistemine uygun, ücretsiz ve tam olarak sağlansın.

5-Yaz aylarında istirahat saatleri uzatılsın, çalışma saatleri arasında ara dinlenmeler konulsun.”

Eylem boyunca “Kaza değil bu bir cinayet!”, “İnsanca yaşamak istiyoruz!”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Gemi söküm cehennem işçiler köle kalmayacak!”, “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!” ve “Yaşasın sınıf dayanışması!" sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir