Aliağa'da iş cinayetlerine karşı eyleme çağrı...

Işıksan Gemi Söküm'de dört işçi işten atıldı. Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu, iş cinayetlerine karşı eylem çağrısı yaptı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 17 Haziran 2022
  • 13:15

Aliağa gemi sökümde kölece çalışma koşulları sürüyor. Şubat ayında gerçekleşen 11 günlük fiili grevin ardından patronların tedirginlik içinde olduğu bilinirken, işçilere  yönelik çeşitli yöntemlerle yapılan baskılar da sürüyor. Işıksan Gemi Söküm'de dört işçi işten atıldı. Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu, iş cinayetlerine karşı eylem çağrısı yaptı.

Işıksan Gemi Söküm'de dört işçi işten atıldı

Işıksan şirketinde dün öğleden sonra dört işçinin iş akdi fesh edildi. Atılan işçilerden ikisi grev sürecinde işçi temsilciliği yapmıştı. Özellikle ara zammın yapılacağı bu dönemde işten atma saldırısının devreye konulması, eylemli tepkilerin sermaye tarafından önüne geçilmek istenildiğini gösteriyor. Gemi söküm işçileri, geçtiğimiz günlerde yaşanan iş cinayetinin ardından Yıldırım Kipel'in cenazesine tüm şantiyelerin iş başı yapmayarak katılması üzerine gemi söküm sermayesinin tedirginliğinin daha da büyüttüğünü dile getiriyorlar.

Aliağa'da iş cinayetlerine karşı eylem çağrısı

10 Haziran günü, Şimşekler Gemi Söküm'de yakıt tankının borusunu kestiği sırada yanarak yaralanan işçi Yıldırım Kipel, dört günlük yaşam mücadelesini kaybederek yaşamını yitirmişti. Çok yönlü tedbirsizlik nedeniyle gerçekleşen iş cinayeti tüm havzada işçilerin öfkesine sebep oldu. İşçiler cenazenin olduğu gün iş başı yapmayarak Aliağa Cemevi’nde toplandı. 16 Haziran günü ise birkaç şirkette işçiler Yıldırım'ın fotoğrafının olduğu kokartları takarak tepkisini gösterdi. Bu akşam da Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu, saat: 19.00'da Demokrasi Meydanı'nda iş cinayetlerine karşı basın açıklaması gerçekleştirecek.

Açıklamaya çağrı şöyle:

“İş cinayetleri son bulsun! Tüm Aliağa emekçilerine çağrımızdır!

Gemi Söküm'de yaşanan iş cinayeti sonrasında Yıldırım Kipel arkadaşımızı kaybettik. Son 10 yılda 69 Gemi Söküm işçisi çalışırken iş cinayetlerine kurban gitti. Yıllardır alınmayan önlemler ve çalışma koşullarının ağırlığı bu ölümleri yaratan başlıca sebeplerdendir. Aliağa bir işçi kentidir ve ölüm biz işçi ve emekçilerin kaderi değildir olmamalıdır. Bu çağrı tüm Gemi Söküm işçilerine ve ailelerinedir, bu çağrı demir-çelikte ölümlere maruz kalan metal işçilerinedir, bu çağrı artık ağıtlar son bulsun demek için tüm işçi ve emekçileredir. Tüm Aliağa halkını iş cinayetleri son bulsun demek için bugün saat: 19.00'da Aliağa Demokrasi meydanında yapacağımız basın açıklamasına bekliyoruz.”

Kızıl Bayrak / İzmir