Gemi söküm işçilerinin direnişi sürüyor

Aliağa'da gemi söküm işçilerinin insanca yaşam ve çalışma koşulları için direnişi günlerdir sürüyor.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 19 Şubat 2022
  • 10:08

İzmir Aliağa’da gemi söküm işçileri insanca yaşam ve çalışma koşulları için direnişini günlerdir sürdürüyor.

Tesis içinde tersanelere yürüyüş yaparak seslerini duyuran işçiler Pazar günü taleplerini Aliağa Demokrasi Meydanı’nda haykıracak.

Ege İşçi Birliği, DİSK ve KESK direniş alanını ziyaret etti. KESK adına yapılan konuşmalarda şunlar söylendi:

"En kötü koşullarda çalışıp düşük ücretlere mahkum etmeye çalışanlara karşı başlatmış olduğunuz direnişinizi bir kez daha selamlayarak direnişinizin yanınızdayız ve dayanışma içinde olduğumuzu bir kez daha söylüyoruz”

Daha sonra alana Ege İşçi Birliği ve Genel İş 7 No’lu Şube üyeleri direniş alanına geldi. Ege İşçi Birliği direniş alanına sloganlar ile girdi. İşçilerinde slogan ve alkışlar ile karşılayarak “Yaşasın sınıf dayanışması”, “Direne direne kazanacağız”, “Gemi söküm işçisi yalnız değildir” sloganları birlikte atıldı.

Alanda EİB adına konuşma yapılmadan önce Gemi söküm işçileri temsilcisi gelenleri selamlayarak “Direnişn ilk gününden bu yana yanımızda olan, Direnişmizi büyütmeye çalışan Ege İşçi Birliği bugün daha kalabalık gelerek direnişimizle dayanışma içinde olduklarını bir kez daha gösterdiler” denildi. Ege İşçi Birliği işçilere seslendi ve şunları söyledi:

“Gemi söküm işçileri direniş başladıkları ilk günden buyana birlikte yan yana idik. Gemi söküm patronlarına karşı mücadeleyi büyütmeye çalıştık. EİB olarak deneyimlerimizi paylaşarak gemi söküm işlerinin mücadelesini büyütmesi ve geliştirmesi için çaba sarf ettik. Bizler bu deneyimleri Kavellerden, Derby’den, 15-16 Haziran direnişinden, Tekelden, Greif’dan, 2015 metal fırtınadan aldık. Bu deneyimlerin ışığında sınıf mücadelesini güçlendirmeye, büyütmeye çalışıyoruz. Gemi söküm işçilerinin haklı mücadelesine birlikte başladık kazanana kadar da birlikte mücadele edeceğiz. Bulunduğumuz her alanda da bu direnişin sesini duyuracağız”

Dayanışma ziyaretlerinin yapıldığı direnişte "İşçilerin birliği sermayeyi yenecek" sloganları atıldı.

Gemi söküm işçileri gelen dayanışma ziyaretleri ile güçlenerek taleplerinin arkasında duruyor. Gemi Söküm işçilerinin bugünkü öğlen yemeği Alsancak Liman ve Socar Liman işçileri tarafından getirildi.

Daha sonra Genel iş 7 No’lu şube adına yapılan konuşmada, kendi çalışma koşullarının gemi söküm işçilerinin koşullarından daha iyi olduğunu söyleyerek “örgütsüz dağınık olmanıza rağmen başlattığınız bu direniş bizlere de güç oldu moral oldu” dedi. Şube temsilcisi “Biz buraya sizin attığınız sloganı “gemileri yaktık geri dönüş yok!” gelmeden atıyorduk şimdi burada sizlerle birlikte de atmak istiyoruz” dedi ve hep birlikte slogan atıldı. İşçilerle yapılan sohbetlerin ardından alandan sırayla KESK ve Genel-İş üyesi işçiler ayrıldı.

Gemi söküm işçilerinin talepleri şu şekilde:

 “1- Maaş zammı

(Gemi: 500, Saha:450, Çırak:350, Sapancı:400, Atölye çalışanları:450, Gemi'deki operatör:500, Saha'daki operatör:450, Şoför:450)

2- Maaşların alınan ücret üzerinden bankaya yatırılması

3-Mesai saat ücretlerinin 4 saatinin 1 yevmiye olması

4-Hava olumsuz koşullarında çalışılmaması durumunda yevmiyelerin kesilmemesi

5-KKD'lerin (Kişisel Koruyucu Donanım) zamanında eksiksiz dağıtılması

6-Oksijen lambalarının bakımı ve eksikliklerinin giderilmesi

7-Sigortaların kesilmemesi

8-Sosyal tesislerin düzeltilmesi

9- Mazeret izinlerinin yevmiyeden kesilmemesi

10- Resmi tatillerin ekstra mesai olarak verilmesi

11-Cumartesi günleri yarım gün çalışma. Tam gün çalışılması durumunda ekstra mesai.

12-Yıllık izinlerin verilmesi

13- İşçi temsilcilerinin protokol altına alınması.

14-Mevcut sertifikanın bütün şantiyelerde geçerli olması

15- İşe giriş kısmında sağlık raporu ücretinin işveren tarafından karşılanması

16- Zamların 6 ayda bir yapılması

17- Gemi sökümün ağır sanayi olarak tanınması”

Kızıl Bayrak / İzmir