Gemi söküm işçisi direnişi alanlara taşıdı!

Gemi söküm işçileri hakları ve talepleri için Aliağa Demokrasi Meydanı’nda eylem gerçekleştirdi. Günlerdir direnen gemi söküm işçileri “taleplerimiz kabul edilsin” çağrısı yaptı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 20 Şubat 2022
  • 15:04

Tersane patronlarının sefalet zammı teklifine karşı direnişe geçen gemi söküm işçileri, aileleri ve dayanışmaya gelenler Aliağa Demokrasi Meydanı’nda toplandı. Halaylar ve coşkulu sloganlarla başlayan eylemde ilk olarak iş cinayetlerinde ve işçi mücadelesinde yaşamını yitiren işçiler anısına saygı duruşunda bulunuldu.

“İnsanca yaşamak bizim de hakkımız”

Saygı duruşunun ardından söz alan direnişçi gemi söküm işçisi eyleme gelenleri selamlayarak başladığı konuşmasında 9 gündür karşılarında bir muhatap bulamadıklarını söyledi ve şu şekilde devam etti:

“Biz insanca yaşayacak şartlar istedik. Onlar istiyorlar ki işçi emekçi başkaldırmasın, onlar istiyorlar ki hep onlar için çalışalım. Ama biz bugün başkaldırdık, onlara ‘biz sizin köleniz değiliz’ dedik. İnsanca yaşamak bizim de hakkımız.”

“Arkadaş idik kardeş olduk, yolcu idik yoldaş olduk”

Bir başka gemi söküm işçisi de söz alarak şunları dedi:

“Biz burada arkadaş idik kardeş olduk. Yolcu idik yoldaş olduk. Biz burada emeğimiz için, alın terimiz için mücadele ediyoruz. Bir arada duracağız ve geri adım atmayacağız”

“ÇHD olarak yanındayız”

İşçilerin avukatlarından Ali Ekiz de ilk günden beri gemi söküm işçisinin yanında olduklarını belirterek şunları vurguladı:

“ÇHD olarak gemi söküm işçilerinin yanındayız. Bizim derdimiz, gemi söküm işçileri bu grevi yaparken, haklı taleplerini dile getirirken baskıya, tehdide maruz kalmasındır. Bu grevin zafere ulaşması için ÇHD olarak burayız. Bizim derdimiz işçiler mahkeme salonlarında sıkışmasın diyedir”

Ekiz konuşmasını “İşgal, grev, direniş” diyerek sonlandırdı. Eylemde yapılan konuşmalarda içerde çalışan işçilere seslenerek “Biz sizinle kazanacağız” denildi.

“Gemi söküm cehennem işçiler köle kalmayacak!”

Direnen Aliağa Gemi Söküm İşçileri adına basın açıklamasını Erdem Pektaş okudu. Pektaş şunları ifade etti:

“Yıllardır tersane patronlarının bizlere reva gördüğü yaşamı, çalışma koşullarını kabul etmiyoruz. Günlerdir taleplerimizi tek tek sıraladık. Ancak görmeyen gözler, duymayan kulaklar için bir kez daha buradan haykırmak için toplandık. Kardeşler diyoruz ki; gemi söküm cehennem işçiler köle kalmayacak”

Çalıştıkları tersanenin dünyanın 3. büyük, Avrupa'nın ise tek gemi söküm tersanesi olduğunu belirten Pektaş tersane patronlarının kâr rekorları kırdığını, tersanede tüm değerleri yaratan işçilerin ise emeğinin karşılığını alamadığını ifade etti. Pektaş şu şekilde devam etti:

“Her gün artan enflasyon karşısında biraz daha eziliyoruz. İnsanca yaşanabilecek bir ücret istiyoruz. Bizler burada ağır şartlarda çalışıyoruz. Ağır sanayi olmamıza rağmen, bu iş kolunda sayılmıyoruz. Uzayıp giden mesailer, sadece kağıt üzerinde kalan denetimler, alınmayan önlemler hemen her gün ölüme ya da sakatlanmalara davetiye çıkartıyor. Çoğu durumda işverenler Kişisel Koruyucu Donanımı ya kendimizin almasını istiyor ya da zamanında ve tam olarak dağıtmıyor. Sosyal tesisler neredeyse kullanılamaz durumda. Güvenli ve insanca çalışma koşulları istiyoruz.”

“Taleplerimiz karşılansın”

Pektaş şunları vurguladı:

“Bizler güvencesiz çalışıyoruz. Yağmur yağdığında ya da hava şartları kötü olduğunda çalışmıyoruz ve ücretlerimiz kesiliyor. SGK'larımız çalıştığımız gün kadar yatırılıyor. Mesai ücretlerimiz kesiliyor. Çoğu durumda maaşlarımızın bir kısmı bankaya bir kısmı elden veriliyor. Burada kuralsızlık kural haline gelmiş durumda. Ancak bizler artık yeter diyoruz! Artık haklarımızı istiyoruz. Artık yan yana geldik, birlik olduk ve taleplerimizin bir an önce karşılanmasını istiyoruz. Bunun için direniyoruz”

Pektaş taleplerini şu şekilde sıraladı:

“-Ücretlerimize zam yapılmasını istiyoruz.

-Haklı taleplerimizden kaynaklı gerçekleştirdiğimiz eylemlerimizden kaynaklı kimsenin işten atılmayacağına dair güvence istiyoruz. Açılan davanın geri çekilmesini bekliyoruz.

-Taleplerimiz ve temsilcilerimiz protokol altına alınarak tanınsın istiyoruz.

-Maaşların alınan ücret üzerinden bankaya yatırılması istiyoruz.

-Mesai saat ücretlerinin 4 saatinin 1 yevmiye olması istiyoruz.

-Hava olumsuz koşullarında çalışılmaması durumunda yevmiyelerin kesilmemesini istiyoruz.

 -KKD'lerin (Kişisel Koruyucu Donanım) zamanında eksiksiz dağıtılmasını istiyoruz.

-Oksijen lambalarının bakımı ve eksikliklerinin giderilmesini istiyoruz.

-Sigortaların kesilmemesini istiyoruz.

-Sosyal tesislerin düzeltilmesini istiyoruz.

-Mazeret izinlerinin yevmiyeden kesilmemesini istiyoruz.

-Resmi tatillerin ekstra mesai olarak verilmesini istiyoruz.

-Yıllık izinlerin verilmesini istiyoruz.

-Mevcut sertifikanın bütün şantiyelerde geçerli olmasını istiyoruz.

-İşe giriş kısmında sağlık raporu ücretinin işveren tarafından karşılanmasını istiyoruz.

-Zamların 6 ayda bir yapılmasını istiyoruz.

-Gemi sökümün ağır sanayi olarak tanınmasını istiyoruz.”

“İşçi sınıfı için direniyoruz”

Taleplerimiz kabul edilene kadar haklı ve meşru mücadelemizi sürdürmekte kararlı olduklarını söyleyen Pektaş son olarak şunları belirtti:

“İlk günden bu yana, 'direne direne kazanacağız' sloganını haykırıyoruz. Haklı ve meşru mücadelemizin karşısında olanlar, kazanacağımızı yaşayarak görecekler, buna inanıyoruz. Sadece kendimiz için değil işçi sınıfı için direniyoruz. Bugün ülkenin dört bir tarafından hakkına, emeğine, alın terine ve geleceğine sahip çıkan kardeşlerimiz mücadele ediyor. Onları ve hak mücadelelerini selamlıyoruz. Onların bizlere gönderdiği dayanışma mesajlarının mücadelemizde bizlere güç verdiğini ifade etmek istiyoruz. Yaşasın sınıf dayanışması.”

İşçiler ayrıca tüm emek ve demokrasi güçlerini haklı mücadelelerine destek vermeye çağrısında bulundu. Açıklamanın ardından bir gemi söküm işçisinin bağlama çaldığı müzik dinletisi yapıldı.

Eyleme sürecin başından beri direnişin parçası olan Ege İşçi Birliği’nin yanı sıra BDSP, ÇHD, DİP, Ekmek ve Onur, Umut-Sen, ESP, Sınıf Tavrı’na da tek tek teşekkür ederek alkışlandı.

Eyleme katılan kurumlar ise şu şekilde sıralandı:

“ÇHD, EİB, BDSP, TÖP, Ekmek ve Onur Derneği, DİSK Genel-İş, DİSK Emekli-Sen, Eğitim-İş, Eğitim Sen, Aliağa Çevre Platformu, Alevi Kültür Derneği, ESP, HDP, CHP, EMEP, SYKP, İmece Dostluk Derneği, SEP, Partizan, Kaldıraç, İzmir ve Aliağa Emek ve Demokrasi Güçleri, Genel-İş, KESK, EMEP, TİP, Halkevleri, TKP, HDK Emek Meclisi, KESK İzmir Şubeler Platformu, Dikili Emek ve Demokrasi Platformu, Foça Forum, Mücadele Birliği, İTK, Limter-İş Sendikası, Liman-İş Sendikası, Menemen Dersimliler Derneği”

Eylemde sık sık “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek”, “Gemileri yıktık geri dönüş yok”, “Direne direne kazanacağız” sloganları atıldı. Eylem halaylarla sona erdi.

Eylemi Ege İşçi Birliği’nin Facebook sayfasından izleyebilirsiniz:

Kızıl Bayrak / İzmir