EİB: İnsanca yaşamaya yeten asgari ücret istiyoruz!

Ege İşçi Birliği, yayınladığı yazılı açıklamayla tüm işçi ve emekçileri krizin faturasını, yoksulluğu ve köleliği dayatanlara karşı birlik olmaya ve insanca yaşam ve çalışma koşulları için mücadeleye çağırdı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 04 Aralık 2022
  • 08:00

Ege İşçi Birliği’nin yaptığı çağrı şöyle:

Asgari ücretin belirleneceği günlerdeyiz. Yoksulluk sınırının 25 bin, açlık sınırının 7 bin 500 ve bekar bir işçinin aylık yaşam maliyetinin 10 bin TL'ye dayandığı koşulların içindeyiz. Enflasyon durdurulamıyor, temel tüketim ürünlerine sürekli yeni zamlar geliyor. İktidar ve muhalefet partileri seçimler vesilesiyle hayal pazarlarken bile bizlere sefaleti reva görüyorlar. Komik zam oranları sarf ediliyor, resmen aklımızla, hayatlarımızla alay ediyorlar.

Göstermelik masalar kurup sermaye sınıfını nasıl ihya edeceklerinin görüşmelerini yapıyorlar. Her sene aynı senaryo, her sene aynı tiyatro! Bir tarafta asalak patron temsilcisi, bir tarafta işçi düşmanı hükümet, bir tarafta da sınıfına sayısız kere ihanet etmiş masa süsü Türk-İş ağası. Milyonlar adına bu şer üçlüsü konuşuyor. İşçilerin ise kendi yaşamını ilgilendiren masada söz hakkı yok!

2022 başında gerçek enflasyonu bir kenara atıp “yüzyılın zammı” diyerek yoksullukla boğuşan milyonların karşısında kutlama yaptılar. Ancak verilen asgari ücret zammı geriye gidişi durdurmak bir tarafa daha ceplerimize girmeden buhar olup uçtu. Yoksulluk, sefalet ve açlık sınırının altında bir yaşam tescil edilmiş oldu.

Asgari ücretin ortalama ücret haline geldiği Türkiye koşullarında, sendikalı-sendikasız ve neredeyse tüm işkollarındaki ücret artışlarına temel kıstası asgari ücret zammı oluşturuyor. Bunun için asgari ücret görüşmeleri tüm işçileri doğrudan ilgilendiriyor. Biz işçiler sürece müdahil olmaz isek bekleyen son diğerlerini aratmayacak. 

Geçtiğimiz yıl açıklanan zam oranlarının ardından yüzlerce fabrika ve işletmeden işçiler haklarını talep eden eylemler gerçekleştirmiş ve birçoğu kazanımla sonuçlanmıştı. Biz işçiler istemezsek kimsenin bir şey vermeyeceği çok açık.

Hayat pahalılığının her geçen gün arttığı, çalışma ve yaşam koşullarımızın kötüleştiği bu günlerde “İnsanca yaşamaya yeten asgari ücret istiyoruz!” diyerek yan yana geliyoruz.

Ege İşçi Birliği olarak, tüm işçi sınıfı ve emekçileri krizin faturasını bizlere yükleyenlere, yoksulluğu ve köleliği dayatanlara karşı birlik olmaya, adım atmaya çağırıyoruz. İnsanca yaşam ve çalışma koşulları için mücadeleyi yükseltiyoruz. Bize reva görüleni değil, hakkımız olanı daha yüksek sesle dile getirmek için buluşuyoruz.

İnsanca yaşamaya yeten asgari ücret istiyoruz!

Zamlar geri çekilsin, tüm ücretler artırılsın!

Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi!

Çalışma saatleri kısaltılsın!

Herkese iş, tüm çalışanlara iş güvencesi!

Banka promosyonu haktır, işçiye verilmelidir!

Basın açıklamasına çağrı:

Tarih: 11 Aralık Pazar-

Saat: 14.00-

Yer: Karşıyaka İzban