Asgari ücrette açık artırma dönemi!

İşçi sınıfı ve emekçiler tabandan örgütlenip sürece müdahil olmaz ise açık artırma başlar-biter, sermaye hep kazanır.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 06 Aralık 2022
  • 19:00

Çalışma ve yaşam koşulları bakımından yaşanan yıkım derinleşirken bir asgari ücret belirleme süreci daha geldi. İşçilerin büyük bir çoğunluğunun asgari ücretle yaşam mücadelesi veriyor olması doğal olarak gözlerin belirlenecek asgari ücrete çevrilmesine yol açıyor. Asgari ücretin biraz üzerinde çalışan işçilerse yine buradan çıkacak zam oranlarının kendi ücretlerine yansımasını merak ediyor.

Yaşanan bu tablo toplumun geniş kesimlerinin gündeminde asgari ücret sürecini ilk sıralara taşıyor. İktidar ve muhalefetiyle sermaye partilerinin oy devşirmek için temel bir istismar konusu olması bundan ileri geliyor. AKP-MHP ikilisi için yıllardır “emekçileri enflasyona ezdirmeyeceğiz” söylemleri eşliğinde boş propaganda süreci oldu bu dönem. Muhalefetteki sermaye partileri için açık bir istismara dönen rakamlar üzerinden vaatler ortaya atmak sınırında kaldı. Sermaye örgütleri ise bir yandan şirin gözükmek bir yandan işsizlik tehdidine eşlik eden devlet teşviklerinin artırılması yönlü açıklamalarla sömürünün katmerlenmesi dönemleri olarak sürece yaklaşıyor.

Son yıllarda ise işçileri temsil ettiklerini iddia eden sendikaların artık bir açık artırmayı andıran ücret artışı talepleri bu sürece eklenmiş bulunuyor. Türk-İş Başkanı efendisini kızdırmamak için açılışı kendi belirlediği açlık sınırından yaparken, Hak-İş, 10 bin ile biraz artış yaparak gündeme müdahil oldu. DİSK ise konfederasyonlar arasında 13 bin 200 TL ile en yüksek zam talebiyle “farkını” ortaya koydu. Arada bu konfederasyonlara bağlı kimi sendikaların da cılız seslerle ifade ettikleri rakamlar ve artıran artırana yaklaşımı var.

Peki sonuç? Sonuç bilinenin hayat bulması. Göstermelik görüşmelerin ardından iktidarın belirleyeceği rakam üzerinden işçi ve emekçilere bir kez daha sefaletin dayatılması. Konfederasyonların iktidara yakın olanlarından biraz hayıflanmayla birlikte teşekkür, iktidar karşıtı olanlardan keskin eleştiriler. O kadar! Konu bir dahakine kadar kapanabilir. İşçi sınıfı ve emekçiler tabandan örgütlenip sürece müdahil olmaz ise açık artırma başlar-biter, sermaye hep kazanır.