6,7 milyon asgari ücret KKM’ye aktı

Hazine ve Maliye Bakanlığı haziran ayına ilişkin merkezi yönetim bütçe verilerine göre bütçe 31,1 milyar TL açık verdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 19 Temmuz 2022
  • 19:30

Ocak-haziran döneminde bütçe gelirleri yıllık yüzde 100,6 yükselirken, bütçe harcamaları yüzde 76,7 oranında arttı. Böylece, bütçe yılın ilk yarısında vergi gelirlerindeki hızlı artış sayesinde 93,6 milyar TL fazla verdi.

Bu yılın ilk yarısında KKM (Kur Korumalı TL Mevduat) hesapları için 6 milyon 770 bin asgari ücretlinin bir aylık maaşına denk olan 37 milyar 235 milyon TL ödeme yapıldı. Döviz kurunda yaşanan yüksek artışı baskılamak ve TL’ye olan ilgiyi artırmak için kur korumalı sistemi uygulayan iktidar, her ay bu yolla vatandaşın milyarlarca lirasını sermaye sahiplerine aktarıyor. Rekor ödeme ise haziran ayında gerçekleşti. AKP-MHP iktidarı sadece bir ayda 16 milyar 136 milyon 838 bin TL’yi KKM hesabı olanların kasalarına akıttı.

Hüseyin Şimşek’in BirGün’de yer alan haberine göre 2022 bütçesinde kur korumalı mevduata ilişkin herhangi bir kalem olmadığı için getirilen ek bütçeden bu gider için 40 milyar TL ayrılmıştı.

Örtülüde rekor

Hazine’nin verilerine göre, Cumhurbaşkanı tarafından harcanan ve hesabı sorulamayan “Gizli Hizmet Giderleri” için bu yılın ilk yarısında toplam 1,9 milyar TL harcandı. Geçen yılın aynı döneminde bu tutar 1,4 milyardı. Bu para her yıl sarayın giderleri için harcanan milyarlarca liraya dahil değil. Bu miktar sadece Tayyip Erdoğan’ın ‘örtülü işleri’ için kullandığı paradır.

İktidarın sermayeyi kayıran ekonomi politikalarının bir sonucu olan yüksek faiz giderlerini ortaya koyan veriler de açıklandı. Buna göre tüm faiz giderlerine altı ayda 134 milyar 653 milyon 672 bin TL harcandı. Yılın ilk yarısında 79,2 milyar TL’yi iç borç faiz giderleri için harcayan iktidar, 36,2 milyar TL’yi ise dış borç faiz giderlerine ödedi.

Kiracı devlet

Başta taşıt ve bina olmak üzere, kamunun hemen her alanında yaygınlaştırılan “kiralama” uygulamalarının bütçeye getirdiği yükler de her geçen gün artıyor. Kiralama işlemleri için sadece haziran ayında 465 milyon 462 bin TL harcandı. Yılın ilk yarısında toplam harcama ise 2 milyar TL’yi aştı.

Müteahhitlere servet

‘Altın tepside’ sunduğu ‘ballı projeler’ ile yandaşı zengin eden iktidar, asalak müteahhitlere de devasa servetler aktarmaya devam ediyor. Yandaş müteahhitlere sadece haziran ayında 14 milyar 9 milyon 351 bin TL ödendi. Altı aylık dönemde ödenen tutar ise 42 milyar TL olarak kayıtlara geçti. Geçen yılın aynı döneminde ise 22 milyar ödeme yapılmıştı.

***

BOTAŞ ve TCDD’ye devasa borçlar

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yayımladığı harcama verilerinde, merkezi yönetim bütçesinden borçlanan kamu idarelerine dair bilgiler de yer aldı. Buna göre yılın ilk yarısında TCDD’ye 1,6 milyar TL’si geçen ay olmak üzere toplam 7,1 milyar TL, TTK’ye son ay 160 bin TL olmak üzere 1 milyar 44 milyon TL, Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii A.Ş.'ye 55 milyon TL'si geçen ay olmak üzere toplam 275 milyon TL borç verildi. En çok borçlanan işletme ise 66 milyar 360 milyon TL ile BOTAŞ oldu.

ÖTV geliri arttı

Vergi gelirleri haziran ayında yıllık yüzde 108,4 oranında yükselerek 152,6 milyar TL düzeyinde gerçekleşti. Bu dönemde vergi gelirlerinin yüzde 36’sını oluşturan ithalde alınan katma değer vergisi gelirleri döviz kurundaki artışın da etkisiyle yıllık 2,5 katına yükseldi.

Vergi gelirlerinin yüzde 25’ini oluşturan ÖTV gelirlerindeki artış ise yüzde 113,4 düzeyinde gerçekleşti. Haziran’da dâhilde alınan KDV gelirleri de yüzde 94,3 artış kaydederek 8,9 milyar TL oldu.