2022 yılı geride kalıyor...

Açlık ve yoksulluk düzenine karşı işçi direnişleri dolu bir yıl!

Ege İşçi Birliği, “2022 yılı geride kalıyor...” diyerek açıklama yayınladı ve “2023 yılında emeğin kurtuluş mücadelesinin yükselmesi dileği ile...” vurgusunda bulundu.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 30 Aralık 2022
  • 13:00

Türkiye işçi sınıfı, üzerindeki kara toprağı atmaya hazırlanıyor. 2022 yılı düşük ücretlere, hak gasplarına, geleceksizliğe karşı işçilerin eylemlerle, iş bırakmalarla ve grevlerle yanıt verdiği bir yıl oldu.

Gemi söküm, TPI fiili grevleri bölgemizde umudu ve direnişi tekrardan sınıfımıza hatırlattı.

Düşük ücretlere, sendikal bürokrasinin satışına karşı TPI işçileri üretimden gelen güçlerini kullandılar ve kazandılar.

Gemi sökümde imkansız denilen oldu ve 22 firma birlikte birçok soruna karşı yan yana geldi ve geriye birçok deneyim, kazanım bıraktı.

Termokar, Serel, Evde bakım işçileri ise Ege bölgesinde direnişin başka adresleri oldular. 

Ülkede ise bir güne 4 işçi eylemi düşen aylar yaşadık. Ek zam mücadelesi, kötü çalışma koşullarına karşı tepkiler, sendikalaşma sonucu işten atmalara karşı mücadeleler verildi.

Ekonomik krizin bedelini işçi sınıfının sırtına yüklemeye çalışanlara karşı verilen mücadele örnekleri 2023 yılı için işçi sınıfına yeni sorumluluklar yüklüyor! Çünkü 2022 yılında direndik, mücadele ettik ama yeterli değil...

2023 yılına gelirken maden, petrokimya, metal, kağıt gibi sektörlerde direniş devam ediyor. Bekaert işçileri grev yasağına karşı başlattıkları grevleri, madencilerin işten atmalara karşı sergiledikleri direniş, Pulver işçilerinin sendikal mücadelesi devam ediyor. Barutçu Tekstil ve Turkuaz Tekstil işçileri sendikalaşma sonrası işten atmalara karşı direniyorlar. 

Ekonomik kriz ağırlaşıyor, seçimler yaklaşıyor. Diğer bir yandan 2023 yılı şimdiden direnişlerle başlıyor, grevlerle yoğuruluyor.

Kapitalizm işçi sınıfına hiçbir şey vaat edemiyor. Ölümler, krizler, açlık işçilerin payına düşüyor. O halde 2023 yılında kapitalist sömürüye dur demeliyiz.

Seçim mücadelesi değil, sınıf mücadelesi demeliyiz. Bizler için tek gerçek kurtuluş budur. Hem fabrikalarımızda birleşmeli hem de sınıfımızın diğer bölükleri ile birleşik bir mücadelenin kanallarını inşaa etmeliyiz. 

2023 yılında emeğin kurtuluş mücadelesinin yükselmesi dileği ile... 

Sınıfımızın yeni yılı kutlu olsun!

Ege İşçi Birliği