Paris 8 Mart'ında coşkulu grev!

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde on binlerce işçi-emekçi kadın ve erkek birlikte grev yürüyüşünde buluşarak sınıfsal özüne uygun bir 8 Mart düzenledi.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 09 Mart 2022
  • 14:56

CGT ve SUD sendikaları başta olmak üzere çok sayıda kurumun çağrısıyla Paris'te 8 Mart grev yürüyüşü düzenlendi. Dün Gare du Nord önünde 14.00'te toplanan kitle kortej düzenlerini alarak Hopital Tenon'a kadar yürüdü. Sendikalar başta olmak üzere birçok kadın kolektifinin de katıldığı eylemde “Eşit işe eşit ücret” talepli grev öne çıktı. Hem talep hem de isteme şekli olarak grevin tercih edilmiş olması oldukça önemliydi.

Ayrıca birçok erkek işçi ve emekçi de greve katılarak, 8 Mart grevine destek verdiler. Demiryolu sendikasından ve metal sektörü gibi kadın işçi sayısının az olduğu sektörlerden de katılım vardı.

Eylemde birçok işkolundan sendikaların katılımının olmasının yanında göçmen kadınlar da kendi renkleri ve talepleriyle alandaydı. En kitlesel göçmen kadın katılımını Kürt kadınları sağladılar. Tamilli kadınların katılımı da iyiydi. Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez bayraklarıyla yürüyen Kürt kadınları, erbane topluluğu, yöresel kıyafetleri ve ses aracıyla eylemin odağı oldu. Yürüyüş boyunca Fransızca ve Kürtçe konuşmalar ve halaylarla kitleyi coşturdular.

Türkiyeli kadın kitlesi az olmakla birlikte daha çok örgütlü bir katılım gösterdiler. SKB, ADKH gibi kadın örgütleri kendi pankart ve flamalarıyla alanlardaydı. Partizan ve BİR-KAR ise flamalarıyla karma katılım gösterdiler. Eylemde Cezayirli ve Filistinli kadınlar başta olmak üzere Güney Amerika’dan da katılımlar vardı.

Eylemde en dikkat çeken göçmen katılımıysa karma katılımlı Afgan kortejiydi. Taliban teröründen kaçan Afganların eylemde yer alması, karma korteji ve sendikayla ortak hareket etmeleri dikkat çekiciydi.

Eylemde ayrıca yaş ortalamasının genç olması ise yeni kuşaktan kadınların da mücadeleye ilgisine işaret ediyordu. Liselilerin katılımı hem fazlaydı hem organizeydi.

UCL, NPA, Lutte Ouvriere gibi örgütler de eyleme kortejleriyle katıldılar. Diğer gruplar genelde sadece yürüyüş güzergahında stand açmakla yetindiler.

8 Mart, binlerce işçi ve emekçinin çifte sömürüye karşı greve çıktığı coşkulu bir gün olarak geride kaldı. Ayrıca bu eylem Paris'te uzun zaman sonraki en kitlesel eylem oldu.

 Kızıl Bayrak / Paris