Dünyanın her tarafında kadınlar, çifte sömürüye, eşitsizliğe, şiddete, kadın cinayetlerine savaşa ve cinsel baskılara karşı sokaklara çıktılar.
Avustralya’nın Sydney kentinde emekçi kadınlar hükümet binası önünde toplanarak, kadına yönelik şiddeti lanetlediler. Binlerce kişi katıldığı eylemde “eşit işe eşit ücret” talebi yükseltildi. Ayrıca çeşitli sendikalar tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Melbourne kent merkezindeki eski Hazine Bakanlığı binası önünde düzenlenen gösteriye, çoğunluğu kadınlardan oluşan yüzlerce kişi katıldı. Tüm alanlarda eşitlik ve çalışma ortamlarının daha güvenli hale getirilmesi talebi ileri sürüldü. Daha sonra kent merkezine doğru yürüyüşe geçen göstericiler, üzerinde “İş yerlerinde cinsel taciz istemiyoruz”, “Kadın kızarsa tarih yazar”, “Erkeklerin kadına şiddetini durdurun”, “Birlikte güçlüyüz” yazılı pankartlar taşıdılar.
Avusturya’nın Viyana kentinde 8 Mart gece yürüyüşü için toplanan kadınlar “eşit işe eşit ücret” talebinde bulundu. Kapitalizmin kriz ve salgınından etkilenen, yoksulluğa itilen kadınlar başta olmak üzere emekçiler 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliklerinde tepkilerini dile getirdiler. Viyana’da iki koldan yapılan gösterilere, yaklaşık 10 bin kişi katıldı.
Fransa’nın başkenti Paris’te kuzey tren garı Gare du Nord yakınında toplanan binlerce kadın, Republique Meydanına yürüdü. Çeşitli sivil toplum örgütleri ve sendikaların çağrısıyla gerçekleştirilen yürüyüşte kadın-erkek eşitliğine ve kadına karşı şiddetle mücadeleye yönelik istek ve taleplere ilişkin pankartlar taşındı. Fransa’da yaşayan bazı göçmen kadınlar ise geldikleri ülkelerde kadına karşı işlenen şiddet, cinsel taciz ve kadın cinayetlerini kınayan pankartlar açtılar.
İngiltere’nin başkenti Londra’da farklı uluslardan kadınlar, düzenledikleri etkinlikle 8 Mart’ı kutladılar. Londra’nın en işlek caddesi olan Oxford Street’te yapılan yürüyüş boyunca, kadına yönelik şiddetin durdurulması, “eşit işe eşit ücret” talepleri haykırıldı.
Yunanistan’da Atina ve Selanik’te çeşitli sendika ve grupların çağrısıyla bir araya gelen binlerce gösterici düzenlenen eylemlerde, “Kadına şiddete hayır”, “Eşit haklar istiyoruz” sloganları ile yürüdü. Atina’da parlamento binasının da bulunduğu Sintagma Meydanı’nda yapılan eylemde savaş karşıtı dövizler taşındı.
Meksika’da 8 Mart’ta artan kadın cinayetlerine karşı ülkenin birçok kentinde yürüyüşler düzenlendi. Yoksulluktan, işsizlikten, kadına yönelik şiddet ve cinayetlerden büyük acılar çeken binlerce kadın alanları doldurdu. Yürüyüşlerde kadın cinayetlerinde öldürülen çocuk ve kadınların resimleri taşındı. Kadınların coşkulu militan gösterilerinden korkan Devlet Başkanı Lopez Obrador’un emriyle, başkanlık sarayı ve bazı binaların etrafını 3 metre yükseklikteki metal bariyerlerle kapatıldığı görüldü.
Dominik Cumhuriyeti’nde emekçi kadınlar ellerinde öldürülen kadınların isimlerinin yazılı olduğu dövizlerle başkent Santo Domingo’da bulunan Ulusal Meclis önünde gösteri yaptılar. İşsizlik, yoksulluk ve kadına yönelik şiddetin son bulması taleplerinin haykırıldığı yürüyüşe binlerce kadın katıldı.
Hindistan’ın başkent Delhi’de binlerce kadın 8 Mart’ı kutladı. Tarım alanında yapılan yeni reformlar sonucunda yoksulluğun hızla arttığı ülkede özellikle tarım sektöründe çalışan kadınlar açlıkla yüz yüze. Kadına yönelik şiddet ve tecavüzün had safhada olduğu ülkede, kadın katilleri ve tecavüzcülerin yasalarla korunması Hindistanlı kadınların sokaklara çıkmasındaki en önemli etkenlerin başında geliyor.
Pakistan’da kadınlar, eşit hak talebi ve sistematik ayrımcılıkların son bulması amacıyla bir araya geldi. Başkent İslamabad’da kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde eşit hak talepleri için eylem yaptılar. Başkentteki Basın Kulübü önünde toplanan kadınlar, eşit haklar istediler ve sistematik ayrımcılıkların son bulması taleplerini haykırdılar. Ellerinde “Kadınlara özgürlük, haklarımızı savunacağız” yazılı pankartlar taşıyan kadınlar, kadın düşmanlığına karşı olduklarını dile getirdiler. Eyleme katılanlar, kadınların da “Pakistan vatandaşı” olduğunu ifade ederek, eğitim, sağlık, barınma ve eşit ücret talep ettiklerini belirttiler. Öte yandan, Lahor, Karaçi ve Multan’da da eylemler düzenlendi.
Endonezya’nın başkenti Cakarta’da kadınlar, başkanlık sarayı yakınlarında bir araya gelerek eşitlik, adalet ve kadınların yaşam koşullarının iyileştirilmesi taleplerini dile getirdiler.
Nepal’in başkenti Kathmandu’daki 8 Mart yürüyüşüne binlerce kadın katıldı. Yürüyüşte yoksulluğun ve kadına yönelik şiddetin son bulması, kadınlara iş imkanlarında öncelik verilmesi çağrıları dile getirildi.
Arjantin’de binlerce kişi gösteri düzenledi. Başkent Buenos Aires’in merkezinde toplanan kalabalık, Ulusal Kongre binasına kadar yürüdü. Yürüyüşlerde kadına yönelik şiddet başta olmak üzere işsizlik ve yoksulluğa karşı sloganların yazılı olduğu dövizler taşındı.
Brezilya’nın Sao Paulo kentinde toplanan binlerce kadın düzenledikleri bir yürüyüş ile 8 Mart dünya emekçi kadınlar gününü kutladı. Yürüyüş boyunca Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’yu protesto eden kadınlar, ihtiyaç sahibi aileler için devlet tarafından yapılan sosyal yardımların tekrar başlatılması ve tüm nüfusun koronavirüse karşı aşılanması talebinde bulundu.
Guatemala’nın başkenti Guatemala, Şili’nin başkenti Santiago’da ve Uruguay’ın başkenti Montevideo’da bir araya gelen binlerce kadın, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü kutlamak için yürüyüşler düzenlediler. On binlerce kadının katıldığı eylemlerde başta kadına yönelik şiddetin son bulması, işsizlik ve yoksulluğa karşı daha kapsamlı önlemlerin alınması yönündeki talepler haykırıldı.