Dört bir yanda 8 Mart eylemleri

8 Mart'ta kadınlar savaşa, yoksulluğa ve şiddete karşı haykırdı.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 08 Mart 2022
  • 21:20

Kadınlar 8 Mart eylemlerinde ülkenin dört bir yanında yaptığı açıklamalarda "Eşit, özgür, şiddetsiz, insanca bir yaşamı birlikte kazanacağız!” vurgusunu yaptı.

Denizli

Denizli Barosu Kadın Hakları Komisyonu, Denizli Valiliği önünde yaptığı basın açıklamasında İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceklerini vurguladı. Sözleşmeden çekilen iktidarın bugün nafaka hakkına saldırdığı belirtilen açıklamada saldırılara karşı mücadele çağrısı yapıldı.

Evrensel’de yer alan habere göre basın metnini Denizli Barosu Kadın Hakları Komisyonu adına Av. Ayşe Erçetin Erkoç okudu. Bu yılın ilk iki ayında öldürülen kadınların adını okuyarak başlayan Erkoç, 2021 yılında öldürülen kadınların yüzde 64'ünün evlerinde öldürüldüğünü söyledi. 

İstanbul Sözleşmesi'nin önemine vurgu yapan Erkoç, "Sözleşmenin feshi hukuksuzdur, çünkü Danıştay'daki iptal davasında iki Danıştay savcısının belirttiği gibi 'TBMM onayına bağlı uluslararası sözleşmenin kaldırılması yine TBMM tasarrufuyla mümkündür.' Hukuksuzluğa teslim olmayacağız, İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceğiz" dedi.

Kocaeli

Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Yenikent Muhtarlığı önünde basın açıklaması yaptı. Basın metnini dernek üyesi kadınlar sırayla okudu.

Kadınlar, 2022 8 Mart’ını ağır bir ekonomik kriz ve tüm dünyayı etkileyecek bir savaş durumuyla karşıladıklarını hatırlatarak “Özellikle pandemi döneminde ağırlaşan ekonomik koşulların iktidarın yeni ekonomik program ile birlikte katmerlendiği bir süreçte yoksulluğa ve hayat pahalılığına karşı yaşam mücadelesi veriyoruz. Bir taraftan da kaçınılmaz olarak şiddet her boyutuyla artıyor. Kadınlar tasarlanmış cinayetlere kurban ediliyor, kolluk güçleri kadınları korumuyor, yargı ödül gibi cezalarla katilleri ve şiddet faillerini cesaretlendiriyor” dedi.

Emperyalist savaşın istenmediği belirtilen açıklamada var olan ekonomik krizin savaşla daha derinleştiği vurgulanarak kadınlar savaşa, yoksulluğa ve şiddete karşı; eşit, özgür, şiddetsiz, insanca bir yaşamı birlikte kurma çağrısında bulunuldu.

Aydın-Kuşadası

Kuşadası'nda kadınlar kötü hava koşullarına rağmen coşkulu bir şekilde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününü kutladı. Kuşadası Belediye binası önünde 11.30'da toplanan yüzlerce kadın, sahile yürüyerek basın açıklaması yaptılar.

Savaştan kaçan Ukraynalı kadınların da destek verdiği eylemde konuşmacılar "savaşa, ekonomik krize, şiddete, sömürüye son" dediler. Daha sonra yapılan, 6284 metre koşusuna katılan 100'e yakın kadın yarışmacıya ödülleri verildi. Müzik gruplarının da yer aldığı eylem "haklarımızdan ve hayatlarımızdan vazgeçmeyeceğiz" sloganıyla son buldu.

Balıkesir-Edremit

Edremit Kadın Platformu çağrısıyla, Vergi Dairesi önünde toplanan ve Şehit Hamdi Bey Meydanına yürüyen kadınlar miting alanında sloganlarla, şarkılarla, halaylarla seslerini duyurdu. Edremit Kadın Platformunun 12 kurum bileşeni tarafından ortak okunan basın metninde şu ifadeler yer aldı:

“İktidarın temsil ettiği erkek egemen sistem, var olan haklarımızı da gasp etti. İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılması, nafaka hakkımızın gasp edilmesi, kadına ve çocuklara yönelik şiddetin korkunç boyutlara varması, kadın istihdamının gerilemesi vb. gündemimizin yakıcı konuları olmaya devam ediyor. 8 Mart’ı var eden tüm kadınların coşkusuyla, tarihsel bir başkaldırının mirasçıları olarak yürüyoruz. Dünyayı değiştirmek için, bütün renklerimizle yaşamı ilmek ilmek örüyoruz! Erkek ve devlet iktidarınız karşısında susmuyoruz. Zulmünüzden korkmuyoruz. Bu kokuşmuş, çürümüş, sefil, eril düzeninize itaat etmiyoruz!”

İzmir-Bornova-Buca

Bornova Kadın Platformu, 8 Mart için Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi. “Eşit, özgür, şiddetsiz, insanca bir yaşamı birlikte kazanacağız” yazılı pankart açan kadınlar adına basın metnini Zeynep Reyşen okudu.

Hakları ve hayatları için sokaklarda olduklarını söyleyen Reyşen, “Bugün yoksulluğa, işsizliğe, güvencesizliğe, tacize, tecavüze, şiddete, emperyalist savaşa karşı eşitlik, özgürlük, barış taleplerimizle buradayız. Gasbedilen haklarımız, görünmez kılınan emeğimiz, çalınan geleceğimiz için buradayız” dedi.

Reyşen, “İstanbul Sözleşmesi ve tüm yasal haklarımıza yönelik saldırılara karşı susmayan, inatla sokaklarda olan kadınlarız, ülkenin dört bir yanında fabrikalarında, işyerlerinde direnen kadın işçileriz, kadın cinayetleri ve şiddete karşı yan yana omuz omuza mücadele edenleriz. Bu savaş bizim savaşımız değil, savaşa hayır diye sokaklara çıkan kadınlarız, eşit, şiddetsiz, özgür, barış içinde bir yaşamı mutlaka kazanacağız” diye konuştu.

***

Buca Kadın Platformu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle yürüyüş düzenlendi. Forbes Caddesi Madenci Heykeli önünde toplanan Bucalı kadınlar, "Savaşın, sömürünün olmadığı, eşit özgür bir dünya kuracağız” yazılı pankart taşıyarak, "Yaşasın kadın dayanışması", "Erkek adalet değil gerçek adalet”, “Kadınları değil katilleri engelle", “Sözleşme bizim, vazgeçmiyoruz!", “Krizin Bedeli Çıkaranlara", "Aysel Tuğluk İçin Adalet!" sloganları eşliğinde Şirinyer Migros önüne kadar yürüdü.

Açıklamada, kadına yönelik baskı, şiddet ve sömürüye karşı mücadele çağrısı yapılarak, İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmeyeceklerini ve Nafaka Hakkı'nın gaspına izin vermeyecekleri dile getirildi. Katledilen Deniz Poyraz'ında anıldığı açıklamada cezaevindeki Aysel Tuğluk'un serbest bırakılması talebi de ifade edildi.

İzmir’de işçi, emekçi kadınlar

Genel-İş İzmir Şubeleri, “Sömürüsüz, savaşsız, şiddetsiz, eşit, özgür bir yaşamı birlikte kazanacağız” diyerek 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününde yürüyüş gerçekleştirdi.

Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi ve İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesindeki sağlık emekçileri de yaptıkları 8 Mart açıklamalarıyla ağır çalışma koşullarına, krizin yükünü taşımaya hayır dedi. Eylemlerde eşit işe eşit ücret talebi öne çıktı.                                                                       

Kaynak: Evrensel