Kayseri'de 8 Mart

Kayseri'de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde Kayseri Kadın Platformu eylem gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 09 Mart 2022
  • 08:45

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Kayseri Kadın Platformu Cumhuriyet Meydanı’nda eylem gerçekleştirdi. Eyleme Eğitim-Sen, SES, BES, ADD, TKB, KİGDER, CHP, EMEP ve Sol Parti üyeleri de eyleme destek verdi.

Kayseri Kadın Platformu adına KİGDER Başkanı Dr. Sema Karaoğlu açıklama yaptı. Karaoğlu açıklamada 8 Mart’ın tarihsel kökenine değindi ve “Kadınların yüzyıllardır süren dayanışmasının, direnişinin, isyanının adıdır” denildi.

“2022 yılının 8 Mart’ını, emek sömürüsünün, yoksulluğun, şiddetin, eşitsizliğin arttığı ve derinleştiği koşullarda karşılıyoruz maalesef” diye ifade edilen açıklamada krizin emekçiler üzerindeki etkisine değinildi. Açıklamada Kayserili kadınların yaşadıkları sorunları ifade edilirken fabrikalarda ucuz emek sömürüsünün en çok kadınları etkilediğinin altı çizildi. Açıklamada emperyalist savaşların devam ettiği söylendi ve şunlar ifade edildi:

“Emperyalistlerin çıkar ve paylaşım kavgaları Rusya/Ukrayna üzerinden yürütülüyor. Afganistan, Irak, Suriye ve Kuzey Afrika'da yürütülen bölgeyi istikrarsızlaştıran ve halklar arası savaşa sürükleyen politikalardan en çok kadınlar etkileniyor. Kadınlar ve çocuklar savaşta canlarını kaybediyor, yerinden yurdundan ediliyor. Suriyeli Meryem, Afganistanlı Samira, Iraklı Darya gittikleri ülkelerde mülteci kadınlar olarak ayrımcılığa uğruyor, ucuz iş gücü olarak kullanılıyor. Kadının emeği ve bedeni sömürülmeye devam ediyor. Savaş kadınları ve çocukları vuruyor.”

Artan kadın cinayetleri, AKP-MHP iktidarının haklara dönük saldırganlığı ve kadın düşmanı politikaları, müfredattaki gerici uygulamalar, OHAL saldırılarından bahsedilen açıklamada son olarak şunlar ifade edildi:

“Hakkımız olanı ancak alanlarda olarak; evde, işte, okulda ve yaşadığımız her yerde mücadeleyi büyüterek ve örgütlenerek kazanacağımızı biliyoruz. Biz kadınlar erkek egemen sistemin bize dayattığı yaşamı kabul etmiyoruz. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününde de ve sesimizi duyuracağımız her yerde taleplerimizle işyerlerimizde ve alanlarda olmaya devam edeceğiz.”

Kızıl Bayrak / Kayseri