İzmir’de yasakları tanımayan 8 Mart eylemleri

İzmir'de yasaklara rağmen 8 Mart eylemleri gerçekleştirildi. İzmir Kadın Platformu ve İzmir Feminist İnisiyatif'inin gerçekleştirdiği eylemlerle kadınlar yasakları tanımadı.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 08 Mart 2022
  • 21:40

İzmir’de yasaklara rağmen 8 Mart eylemleri gerçekleştirildi. İzmir Kadın Platformu ve İzmir Feminist İnisiyatif’inin gerçekleştirdiği eylemlerle kadınlar yasakları tanımadı.

“Eşit, özgür, sömürüsüz bir dünya için isyandayız”

ÖSYM önünde geçekleştirdiği polis engellemesini aşan kadınlar Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde bulunan Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde toplanan kadınlar cadde boyunca yürüyerek 8 Mart eylemi gerçekleştirdi. Eylemde basın metnini İzmir Kadın Platformu (İKP) adına Özgür Genç, Meryem Yıldırım ve Berfin Yücel okudu.

Dünyanın her yerinde olduğu gibi İzmir’de eşitlik, özgürlük, insanca bir yaşam talepleriyle sokağa çıkıldığı belirtilen açıklamada şunlar söylendi:

“Artan zamlar, yükselen faturalar ve sefalet ücretleriyle karşı karşıya kalan kadınlar bir dar boğazın içinde yaşamaya çalışıyor. Ekonomik özgürlükten yoksun kalan kadınlar olarak bir başkasına, daha da bağımlı kılınıyoruz. Temel ihtiyaçlarımıza yapılan zamlardan bıktık usandık. Doğum kontrol yöntemleri ve ürünleri; ped, tampon gibi hijyen ihtiyaçları temin edebilmek imkansız hâle geldi. Sağlık hakkına erişemiyoruz. Çeşitli kanser türlerini önleyici etkisi bilinen HPV aşısını olamıyoruz çünkü devlet karşılamıyor. Ama aynı devlet lüks yattan yüzde 1 KDV alırken, pedden yüzde 18 KDV kesiyor, yandaşlara milyarlarca lira aktarıyor.”

Krizin faturasını kadınların ödemeyeceği vurgulanan açıklamada kadına yönelik şiddetin son bulması istenerek şu ifadelere yer verildi:

“İktidar politikalarını eleştirdiği için gazeteciler, siyasetçiler mesnetsizce tutuklanıyor, cezaevlerinde işkenceye maruz kalıyor. Cezaevinde demans teşhisi konulan ve geçtiğimiz günlerde ATK’ye sevk edilen eski HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk da bunlardan biri. Tüm hasta mahpusların tahliyesi sağlanana, düşüncesinden dolayı yargılanan tüm gazeteciler, kadın hakları savunucuları serbest bırakılana, haklarındaki davalar düşürülene kadar mücadelemiz sürecek. Birbirimizi yaşatmak için, faşizme, erkek/devlet şiddetine karşı yan yana, omuz omuza olacağız.” 

Deniz Poyraz’ın katledilmesine ve davanın Kayseri’ye taşınma tartışmalarına tepki gösterilen açıklamada savaşa karşı kadınların barışı savunduğu belirtilerek işçi direnişlerine ilişkin şunlar söylendi:

“Farplas, Alpin Çorap, Oppo, Migros Depo, Pas South işçileri, pandemiyle mücadelede en ön safta yer alan sağlık emekçileri başta olmak üzere memleketin dört bir yanında ‘eşit işe eşit ücret’ diyen, ‘insanca yaşamak istiyoruz’ diye harekete geçen, sendikal hakları için direnen, ek zam talepleri ile iş bırakan, grev alanlarının direnci olan emekçi kadınlarız.

Yalnız 8 Martlarda değil, her gün kadın dayanışmasını ve mücadelesini yükseltecek, yoksulluğu bize reva görenlere karşı, sömürü ve şiddete karşı eşit, özgür bir yaşamı birlikte kazanacağız.”

Açıklamanın sonunda talepler şöyle sıralandı:

“*Yapılan zamlar geri alınsın, ücretlere ek zam yapılsın

*Kadın istihdamında tek seçenekmiş gibi sunulan esnek-güvencesiz-kayıt dışı ve taşeron çalıştırmaya son verilsin

*Eşit işe eşit ücret verilsin, sendikal hak ve özgürlükler tanınsın

*Bütçede, eğitimde ve her türlü yasa ve uygulamada toplumsal cinsiyet eşitliği sağlansın

*Her mahalleye ve iş yerlerine 7/24 açık, ana dilde hizmet veren kreş ve bakımevleri açılsın

*İş yerinde şiddeti, ayrımcılığı ve mobbingi önleyen İLO 190 sayılı Sözleşme uygulansın

*Korunma ve sığınma talep edenler öncelikli olmak üzere her kadın ve LGBTİ’lere iş ve sosyal güvence sağlansın

*İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı Yasa başta olmak üzere kadına yönelik her türlü şiddeti önleyen ve kadınları koruyan yasal düzenlemeler uygulansın

*Nafaka hakkını gasbetme girişimine son verilsin

*İstismar ve şiddet davalarında cezasızlık son bulsun

*Temel ihtiyaç ürünleri ve hizmetleri, doğum kontrol yöntemleri ve ürünleri; ped, tampon gibi hijyen ihtiyaçları ücretsiz sağlansın

*HPV aşısı tüm kadınlar için ücretsiz ve koşulsuz olsun

*Fiili kürtaj yasakları kaldırılsın”

İzmir’de Feminist Gece Yürüyüşü

Leman Kültür önünde toplanan kadınlar ise Türkan Saylan Kültür Merkezi önüne feminist gece yürüyüşü düzenlemek istedi.

HDP'li Aysel Tuğluk ve Semra Güzel'in fotoğrafları ile “Patriyarkaya ve yoksulluğa feminist isyan” yazılı pankart taşıyan kadınlar, “Dem dema jina ye”, “Savaş değil barış”, “Edi bese dem dema azadiye ye”, “Bir kahkaha at sokaklar mora boyansın” ve “Sermayeye vergi indirimi kadınlara ped vergisi kabul etmiyoruz” yazılı dövizlerle yürüyüşe geçti.

“Susma haykır translar vardır”, “Gelsin baba gelsin devlet gelsin cop inadına isyan inadına özgürlük” sloganları atan kadınların önü polis barikatı ile kesildi. Barikatları aşan kadınlar saldırılara ve yasaklara rağmen yürüdü.

Kızıl Bayrak / İzmir