Ankara’da yasaklara rağmen 8 Mart

Ankara’da engelleme girişimlerine ve polis ablukasına rağmen 8 Mart’ta Feminist Gece Yürüyüşü gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 08 Mart 2022
  • 23:00

Ankara’da yüzlerce kadının katılımıyla Feminist Gece Yürüyüşü yapıldı. Gece yürüyüşü için çağrı yapılan Madenci Anıtı önü eylem öncesinde polis tarafından kapatıldı. Madenci Anıtı yönünde yürüyen her kadını durduran polisler durdurdukları kadınlara zorla başka bir yönde gitmelerini işaret etti. Planlanan yürüyüş öncesi Kızılay, Sakarya Caddesi girişi polis ablukasına alındı.

Baskı ve yasakları tanımayan yüzlerce kadın Sakarya Caddesi’nde buluştu. Cadde etrafında yürüyüşlerini gerçekleştirdikten sonra toplanılan alanda LGBTİ+lar, mülteci kadınlar konuşma yaptı. Eylemde Türkçe, Kürtçe ve Arapça açıklamalar okundu. Yapılan açıklamada şunlar ifade edildi:

"Yıllardır haklarımız gasp ediliyor, evde, işte, sokakta, kampüste, fabrikada emeğimiz sömürülüyor, kayıt dışı esnek saatlerde güvencesiz çalıştırılıyor ve yoksullaştırılıyoruz.
İşten attığınız, emeklerine çöktüğünüz işçi kadınlar fabrikalarda, malzeme depolarında, konfeksiyonlarda, belediyelerde nasıl direniyor, görüyor musunuz? Hayatı var eden, karşılıksız bakım emeği vererek çocukların, yaşlıların bakımını üstlenen, içlerine hapsetmeye çalıştığınız evlerin bitmeyen işlerini üstüne yıktığınız kadınların isyanını duyuyor musunuz? Emeğimize sahip çıkmak için buradayız! Emeğimize el koyan kocaların, babaların, patronların yakasını bırakmayacağız!"

Yargı paketlerinden bahsedilen açıklamada “kadınlara kurulan tuzakların farkındayız” denildi. Açıklamanın devamında ise şunlar ifade edildi:

“Yılın her günü sürdürdüğümüz yaşama mücadelemizi her 8 Mart’ta olduğu gibi bu 8 Mart’ta da feminist isyanla sokağa taşıyoruz. Kadınlara, çocuklara, LGBTİ+'lara yönelik şiddet, ayrımcılık, nefret söylemleri biz feministleri asla yıldırmadı, yıldırmayacak. Birbirimizden güç alarak birbirimize umut olarak feminist mücadelemizi sürdürüyoruz, sürdüreceğiz. Sokaklar, meydanlar, geceler, bu hayat bizim!  Bu bir yaşam mücadelesidir: Feminist isyandayız!"

Müzik dinletilerinin, dansların ve halayların ardından "Gülistan Doku nerede", “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz”, “Hükümet istifa”, “Asla yalnız yürümeyeceksin”, “Susma haykır eşcinseller vardır” sloganları ile eylem sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / Ankara