İstanbul’da kadınlar yasak tanımadı, forumda buluştu

Beşiktaş Abbasağa Parkı’ndaki forumun polis tarafından engellenmesi üzerine kadınlar yürüyüş gerçekleştirdi ve Barbaros Meydanı’nda forum düzenledi. Forumun ardından gözaltı terörü devreye girdi.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 26 Temmuz 2020
  • 22:00

İstanbul’da kadın örgütlerinin çağrısıyla kadınlar Abbasağa Parkı’nda bugün İstanbul Sözleşmesi tartışmaları ve kadına yönelik şiddet gündemiyle forumda buluşacaktı. Polisin parkı kapatması üzerine kadınlar yasağı protesto ederek Beşiktaş’ta yürüyüş gerçekleştirdi ve Barbaros Meydanı’nda forum düzenledi.

“Pınar Gültekin isyanımızdır! Bir kişi daha eksilmemek için İstanbul Sözleşmesi’ni uygula!” pankartının taşındığı yürüyüş çevreden de destek görürken, “Kadınları değil cinayeti engelle!”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz!” sloganları atıldı. 

Barbaros Meydanı’ndaki forumda pek çok kişi söz alarak yaşanan süreci, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme tartışmalarını, kadına yönelik şiddeti değerlendirdi. Devletin yasaları uygulamadığı, İstanbul Sözleşmesi’ne uygun davranmadığı ortak vurguları yapılırken, İstanbul Sözleşmesi’nin etkin bir şekilde uygulanmasının kadınlar için yaşam güvencesi anlamına geldiği ifade edildi. 

Ayrıca örgütlü kadınlara, kadın siyasetçilere yönelik baskı ve gözaltı terörünün de kınandığı forumda, Rosa Kadın Derneği ve Sosyalist Kadın Meclisleri'ne yönelik gözaltı terörü de “Gözaltılar serbest bırakılsın!”, “Kadınları değil, katilleri engelle!” denilerek protesto edildi.

Forumda; kadına yönelik artan baskı ve şiddete, AKP-MHP iktidarının İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmek başta olmak üzere kadın düşmanı uygulamalarına karşı neler yapılabileceği üzerine çeşitli öneriler de sıralandı.

“Ankara’ya yürüyüş” gibi pek çok önerinin toparlanması ve İstanbul’da hayata geçirilecek eylem planının örgütlenmesi için bir koordinasyon oluşturularak forum son buldu.

Forumun bitmesinin ardından polis 8 kişiyi takip ederek kafelerden gözaltına aldı. Gözaltına alınan kadınlar hastanedeki işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.