İstanbul’un iki yakasında kadınlar sokakta

Pınar Gültekin için binlerce kadın sokaklara çıktı, Kadıköy ve Beşiktaş’ta eylemler yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 21 Temmuz 2020
  • 22:17

Kadınlar bugün pek çok kentte olduğu gibi İstanbul'da da sokaklara çıkarak Pınar Gültekin'in öldürülmesi şahsında kadına yönelik şiddeti protesto etti.

Kadın örgütlerinin çağrısıyla saat 19.00’da Kadıköy Eminönü-Karaköy iskelesi önünde toplanılan eylemde “Pınar Gültekin isyanımızdır! Bir kişi daha eksilmemek için İstanbul Sözleşmesi’ni uygula!” pankartı açıldı. Kadına yönelik şiddetin zılgıtlarla ve sloganlarla protesto edildiği eylemde, “Kadın dayanışması yaşatır”, “Bir kişi daha eksilmeyeceğiz, 6284 yaşatır” dövizleri taşındı.

Yapılan konuşmalarda “Kadın cinayetlerini durduracağız. Biz bugün kadın katillerine karşı buradayız. Sadece Pınar için değil oğlu tarafından öldürülen seher Fak için de buradayız. Sadece katillere karşı değil, katilleri koruyan onları cezasız bırakanlara da karşı buradayız” denildi. Ayrıca “İstanbul söz kaldırılsın diyenler, 6284 kaldırılsın diyenler, kadın erkek eşit değildir diyenler, kadınlar erkeklere itaat etsin diyenler, kadına yönelik şiddet yasalarına karşı olanlar, istanbul sözleşmesini uygulamayanlar, kadınları karakollarda eve geri gönderenler, sığınakların yerini akrabalara söyleyenler, sizler suç ortağısınız!” denilerek alkışlarla zılgıtlarla sloganlar atıldı.

Eylemde İstanbul Sözleşmesi’ne yönelik saldırı hazırlıklarına değinilerek İstanbul Sözleşmesi uygulanana kadar kadınların sokaklarda olmaya devam edeceği vurgulandı. 

“Şefika Yasa'ya, Nadira Kadirova'ya Gülistan Doku'ya ne oldu?” denilerek kayıpların münferit değil kadına yönelik şiddete dikkat çekildi. Konuşmaların ardından basın açıklaması için Khalkedon Meydanı'na yürüyüş gerçekleştirildi. 

Açıklamada “Pınar Gültekin hayır dediği için bir erkek tarafından öldürüldü. Onun hesabını sormak için Türkiye’nin dört bir yanında sokakları doldurduk. Çünkü kadın cinayetlerinin münferit olmadığını biliyoruz. Pandemi günlerinde aldığı ilk kararlardan biri 6284'ü durdurmak olan iktidar, kadın cinayetlerinin sorumlusudur. Çocuk istismarına af getiren iktidar çocuk istismarının sorumlusudur.” denildi. 

İstanbul Sözleşmesinin uygulanmadığına dikkat çekilerek uygulanması talebinin yükseltildiği açıklama “Bugün Pınar için ve katledilen tüm kadınlar için buradayız. Bir kişi daha eksilmeye tahammülümüz kalmadığı için buradayız. İstanbul Sözleşmesi'ni uygulayın demek için buradayız. İstanbul sözleşmesi bizim yaşam güvencemizdir, mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz!” vurgusuyla son buldu.

Eylem boyunca “Kadın cinayetleri politiktir”, “Eşitlik olmadan adalet olmaz”, “Kadınlar birlikte birlikte güçlü”, "Katilleri koruma katliamı engelle" gibi sloganlar atıldı. Pazar günü saat 17.00'de Beşiktaş Abbasağa'da düzenlenecek foruma çağrı yapıldı.

Saat 19.30’da Beşiktaş’ta binlerce kadın toplandı ve ‘Sözleşmeyi uygula, kadınları yaşat’ diye haykırdı. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu adına yapılan konuşmada, İstanbul Sözleşmesi’nin bir an önce uygulamaya konulması çağrısında bulunuldu, meydanlardan kazanarak gitmek istediklerini belirterek “Milyonlarca kadının öfkesiyle bu meydanlardayız. Her kadına diyoruz ki ‘asla yalnız yürümeyeceksin’” denildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul