Dortmund’da İstanbul Sözleşmesi eylemi

AKP-MHP iktidarının İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına karşı bir protesto da Almanya’nın Dortmund kentinde gerçekleşti.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 23 Mart 2021
  • 07:30

Kadına yönelik şiddete karşı İstanbul Sözleşmesi 2011 yılında imzalanarak Türkiye’de sözde uygulanmaya başladı. İstanbul Sözleşmesi’ni kağıt üzerinde bırakarak etkin bir şekilde uygulamayan AKP iktidarı döneminde kadına şiddet çığ gibi büyüdü/büyümeye devam ediyor. Tecavüz, taciz, ev içi şiddetin tırmandığı ülkede 79 günde 72 kadın katledildi. Fabrikalarda, iş yerlerinde, okullarda vb. yaşamın her alanında kadın hep horlanarak, dışlanarak köleleştiriliyor.

Kağıt üzerinde bırakarak uygulamadıkları İstanbul Sözleşmesi’nden bile rahatsız olan dinci-gerici AKP-MHP iktidarı ve onun parçası olan tarikatlar, sonunda bir gecede bu kağıt üzerindeki sözleşmeyi de çöpe attı.

Sürekli güç kaybederek çareyi koyu bir baskı uygulamakta arayan dinci-faşist rejim; elinde tuttuğu iktidarın her türlü imkanını kullanarak kadınlara, gençlere, Kürt halkına ve onun siyasal güçlerine, avukatlara, sağlık çalışanlarına saldırıyor, toplumu teslim almak istiyor. Ama toplumun her kesiminden bu faşist uygulamalara karşı protestolar çoğalıyor.

Kadınları yaşatmadığı gibi kadınlara eşit haklar da sunmayan İstanbul Sözleşmesi, her şeye rağmen kadına yönelik şiddete karşı etkin bir mücadele vadediyor. Biz de bu hakkımızdan vazgeçmeyeceğiz ve geri getirilmesi için alanlarda olacağız.

Bu kapsamda dün de Almanya’nın Dortmund kentinde DİDF Kadın Kolu, Alevi Derneği ve Kürdistanlı kadınların birlikte organize ettiği bir eylem yapıldı. Saat 17’de başlayan eyleme biz de Enternasyonal EKK (PiA) olarak katıldık ve mücadeleden vazgeçmeyeceğimizi bir kez daha haykırdık. Türkçe, Kürtçe, Almanca sloganların atıldığı eyleme pandemi koşullarına rağmen 80’e yakın kişi katıldı.

Farklı dillerde “Kadın, yaşam, özgürlük”, “Jin, Jiyan, Azadi” yazılı dövizlerin taşındığı eylemde “Kadın hakları insan haklarıdır! Her yerde - Türkiye’de de!” yazılı Almanca pankart açıldı.

Enternasyonal EKK / Dortmund