"İstanbul Sözleşmesi bizim!"

AKP iktidarının bir gece yarısı kararnamesi ile İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararı alması kitlesel eylemlerle protesto ediliyor.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 20 Mart 2021
  • 17:17

AKP iktidarının bir gece yarısı kararnamesi ile İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı kitlesel eylemlerle protesto ediliyor.

Bugün (20 Mart) öğlen İstanbul Kadıköy’de binlerce kadın “Kararı geri çek, sözleşmeyi uygula!” şiarı ile İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararını protesto etmişti. Akşam saat 17.00’de ise “İstanbul Sözleşmesi bizim!” şiarı ile binlerce kadın bir araya geldi.

***

Eylemde İstanbul Sözleşmesi’ni Uygula Kampanya Grubu adına yapılan konuşma “Gece yarısı kararnamesi ile haklarımızı elimizden almak istiyorlar. Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” sözleri ile başladı. Konuşmada “Bir adama, çok adama, herhangi bir sayıda adama hayatımızı terk ediyor muyuz? Geceleri, sokakları, meydanları da terk etmiyoruz” denildi.

“Bir kişi daha eksilmeyeceğiz”

“Biz hayır dedik, ona rağmen gece kararnamesi ile sözleşmeden çıkmaya çalıştılar. Sözleşme kâğıt üzerinde ama haklarımızın teminatı. Sözleşmeleri hayata geçirmeye gücümüz var biliyoruz” diyen kadınlar İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına hayır dedi.

“Bugün Newroz, Fatma Altınmakas’ı unutmuyoruz”

Konuşmanın devamında Fatma Altınmakas’ın öldürülmesi anlatılarak “Jin, jiyan, azadi” sloganları atıldı. Öldürülen kadınlar anlatılarak kadın cinayetleri teşhir edildi ve “Dün bir imza ile failleri cesaretlendirdiler” denildi. 

“Ses çıkar”, öldürülen kadınlar “Burada”

Kadın cinayetlerinin artmasına karşı “ses çıkar” çağrısı yapılan konuşmada öldürülen kadınların isimleri okunarak “Burada!” denildi.

Konuşmalarda “Çocuk istismarına, kadın cinayetlerine, nefrete, homofobiye, transfobiye, bir gecede kararname ile hakların gasp edilmesine, eşitsizliklere hayır” vurgusu yapıldı.

“Erkekler vuruyor, devlet koruyor, yargı aklıyor”

“Ev baskınları ile kadınları gözaltına alanları, üniversiteleri savunanların kapısına dayananları tanıyoruz” denilen konuşmada “Erkekler vuruyor, devlet koruyor, yargı aklıyor” vurgusu yapıldı. Devamında “İstanbul Sözleşmesi’ne saldıranlar her şeye saldırıyorlar” denilerek AKP-MHP iktidarının saldırıları teşhir edildi.

Okunan basın metninin ardından eylem sonlandırıldı.

Eylemde sık sık “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul