Aysel Tuğluk ve hasta tutsaklara özgürlük!

İstanbul Adliyesi önünde hukukçuların düzenlediği Adalet Nöbeti eyleminde Aysel Tuğluk ve hasta tutsaklara özgürlük istendi.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 24 Şubat 2022
  • 18:00

İstanbul Adliyesi önünde, hukukçuların düzenlediği Adalet Nöbeti’nin 102’ncisinde Aysel Tuğluk ve hasta tutsakların serbest bırakılması istendi.

Eylemde konuşan hukukçu Mebuse Tekay, Aysel Tuğluk’un haksız ve hukuksuz bir şekilde tutulduğuna dikkat çekerek, Tuğluk’un İstanbul Barosu üyesi olduğunu belirtti. Tekay şunları ifade etti:

“İstanbul Barosu’nun görmezden geldiği Tuğluk milyonlarca kişinin iradesidir. Bir hukuk devletinde yaşıyor olsaydık serbest bırakılırdı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM), HDP’lilerin yasama dokunulmazlıklarının kaldırılmasının ihlal olduğuna karar verdi. Ancak hukuk devleti olmadığımız için bu kararlar yerine getirilmiyor

Şebnem Korur Fincancı da konuşmasında şunları vurguladı:

“20 yıl önce ölüm cezası yasal olarak kalktı yalnız şu an fiilen uygulanıyor. Hasta mahpuslar görmezden gelinerek bu yapılıyor. Ağır hasta tutuklular bile tek kişilik hücrede tutuluyor. Bu süreci yakından takip ediyoruz. Hapishanede kalmaları olanaksız olmasına rağmen Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) eliyle çıkmaları engelleniyor. Ayrıca ATK hakimleri, meslektaşlarımız kullanılıyorlar. Türkiye’de bir ATK sorunu vardır

TBB Başkan Yardımcı Gürkan Altun, Tuğluk’un hakkında hastanenin verdiği rapora dikkat çekerek “Raporda infazının ertelenmesi gerektiğine dair görüş var. Buna rağmen tahliye edilmemiştir” dedi. Tuğluk’un hakkında 9 hekim tarafından hazırlanan bu raporun ATK tarafından dikkate alınmadığını dikkat çeken Altun, “Anayasa’nın 17’inci maddesi açıktır; herkes yaşama ve maddi ve manevi bütünlüğünü koruma hakkına sahiptir. Kimseye işkence ve eziyet yapılamaz. Kimse insan hasiyetine yaraşmayan bir cezaya tabi tutulamaz” dedi.

Aysel Tuğluk ve Hasta Mahpuslara Özgürlük Platformu imza kampanyası başlattı

Aysel Tuğluk ve Hasta Mahpuslara Özgürlük Platformu, hasta tutsakların sağlığa erişim haklarının engellenmemesi için serbest bırakılmaları talebiyle Karşıyaka İskelesi karşısında dün basın açıklaması yaptı.

Eylemde “Biji berxwedana zindanan”, “Hasta tutsaklara özgürlük” ve “yaşasın örgütlü mücadelemiz” sloganlarını atılırken, Adalet Bakanlığı’na gönderilecek mektubu platform adına Ebru Dinçer okudu.

Eylem Karşıyaka Çarşı Sokağı girişinde kurulan imza standına çağrı yapılarak son buldu.