Mersin Barosu avukatlarından protesto

Mersin Barosu, 18 Şubat’ta Aysel Tuğluk’un serbest bırakılması için yapılan eylemde darp edilen avukatlar hakkında soruşturma başlatılmasını protesto etti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 20 Nisan 2022
  • 20:45

Mersin Barosu, 18 Şubat'ta Aysel Tuğluk’un serbest bırakılması için adliye bahçesinde basın açıklaması yapmak isterken polis tarafından darp edilen ve haklarında soruşturma başlatılan avukatlar için eylem gerçekleştirdi. Avukatlara “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Kanunu'na muhalefet etmek”, “Görevi yaptırmamak için direnme” ve “Görevli memura mukavemet” iddiasıyla üyeleri hakkında soruşturma başlatıldı.

Mersin Adliyesi bahçesinde yapılan açıklamada, Bursa'da gardiyanları taşıyan araçta yaşanan patlama gerekçesiyle “güvenlik zafiyeti oluşacak” denilerek gazetecilerin ekipmanları içeriye alınmadı. Uzun süre adliye kapısında bekleyen gazeteciler, ekipmanlarını, emanete bırakarak, cep telefonuyla çekim yaptı.

Özdemir: Geri adım atmayacağız

Avukatlara yönelik darp ve engellemeyi kınayan Mersin Barosu Başkanı Gazi Özdemir yaptığı konuşmada şunları ifade etti:

“Bilinmelidir ki savunma makamını temsil eden avukatların özgür ve etkili olmadığı bir toplumda hiç kimsenin özgürlüğü garanti altında değildir. Meslektaşlarımızın en temel anayasal haklarından birini kullanmak üzere bir araya gelmelerine dahi tahammülsüz davranılarak kendilerine saldırılmasını, bu saldırının utancı henüz devam ederken bir de meslektaşlarımız hakkında soruşturma başlatılmış olmasını kabul etmiyoruz. Bu hukuksuzluğun bugün itibari ile derhal güvence altına alınan temel hak ve sonlandırılmasını istiyor ve Anayasa ile özgürlüklerden hiçbir şekilde geri adım atmayacağımızı kamuoyu ile paylaşıyoruz.”

Sağkan: Bu binalar adaleti sağlamalı

Özdemir'in ardından konuşan TBB Başkanı Erinç Sağkan adliye binalarında şiddete uğrayan kadınların, istismara uğrayan çocukların, alacağını tahsil edemeyen emekçilerin, işçilerin yanlarında avukatları ile adalet aradığına dikkat çektiği konuşmasında şunları dedi:

“Emin olun o avukatları bu sistemin içinden çekip alırsanız, bu binalar adalet yerine adaletsizlik üretir, bu binalar adaleti sağlaması gerekirken adaletsizliği bizzat yaratan içi boş taş binalara döner”

Aysel Tuğluk için yapılan açıklamada avukatlara yönelik saldırıyı kınayan Sağkan, sözlerini şöyle tamamladı:

“Adliye önünde açıklana yapan avukatlara yönelik müdahalenin, barolar birliği tarafından kabul edilmesi mümkün değildir. Biz hak ve özgürlükler için mücadele eden tüm meslektaşlarımızın ne bir adım önünde ne de bir adım arkasındayız, tam da yanı başlarındayız, onlarla birlikte mücadele etmeye, hak ve hukuk için mücadele etmeye sonuna kadar devam edeceğiz.”

Alcan: Kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceğiz

ÖHD Eş Genel Başkanı İlknur Alcan, meslektaşlarının Tuğluk'a destek verdiği için haklarında soruşturma açıldığına değinerek savcılığa “Anayasal hakkını kullanan meslektaşlarımıza değil hakkın kullanımını engelleyen kolluğa soruşturma açılması gerekirdi” diyerek seslendi. Alcan, kamuoyunu bilgilendirmeye ve adliyelerde basın açıklamaları yapmaya devam edeceklerini vurguladı.