Aysel Tuğluk eylemlerine polis saldırısı

Ankara ve Mersin’de avukatların, Aysel Tuğluk’un serbest bırakılması için yaptıkları eyleme polis saldırdı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 18 Şubat 2022
  • 23:15

Ankara ve Mersin’de avukatların Aysel Tuğluk için yaptıkları açıklamaya polis saldırdı. Adli Tıp Kurumu'nun (ATK), demans teşhisi konulan ve sağlığı durumu kötüye giden Aysel Tuğluk için “cezai sorumluluğu tam” raporu vermesini, savunma yapıp yapamayacağı sorusuna yanıt vermemesini protesto etmek isteyen avukatlar Ankara ve Mersin’de polis saldırısına uğradı.

Ankara’da Sıhhiye Adliyesi önünde toplanan avukatlar darp edilerek ve biber gazı sıkılarak adliye içine itildi. Saldırı “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganları ile karşılandı.

Adalet Bakanlığı sorumludur”

 Avukatlar adına açıklamayı okuyan Avukat Nurdan Kılıç Tuğluk’un sağlık durumunu ve yargılanma sürecini aktardı. ATK raporundaki hukuksuzluklara değinen Kılıç şunları ifade etti:

“Yıllardır etik, vicdan, bilim ve hukuka aykırı raporlarla gündeme gelen ATK, politik mahpusların ağır ve ölümcül hastalıklarına rağmen mütemadiyen tıp bilimine aykırı raporlarından birini de Tuğluk için hazırlamış ve demans hastalığını inkâr etmiştir. Aysel Tuğluk’un sağlık durumunun geldiği aşama, insan onuruna uygun koşullarda tedavisinin yapılabilmesinden uzak bir durumdadır. Aysel Tuğluk’un sağlık durumu ortadayken ısrarla gereğini yerine getirmeyen, başta Adalet Bakanlığı olmak üzere bu durumu görmezden gelen tüm idari ve adli makamlar sorumludur.”

Kılıç son olarak TBB ve barolara şu şekilde seslendi:

Bugün ayrıca, temel görevlerinden biri insan haklarının korunmasını sağlamak ve denetlemek olan baroların, son dönemde sıkça gündeme gelen hasta mahpuslar ve cezaevlerinde ölümler konusunda sessiz kalmamaları gerektiğini de ifade etmek gerek. Ankara Barosu’nun, bir kadın avukat olan Aysel Tuğluk için bugüne kadar sessiz kalması kabul edilemez. Ankara Barosu başta olmak üzere tüm baroları ve Türkiye Barolar Birliği’ni, Aysel Tuğluk ve onun nezdinde tüm hasta mahpusların yaşam hakkını savunmaya davet ediyoruz.”

Oturma eylemine saldırı

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Mersin Şubesi de Aysel Tuğluk'a ilişkin ATK kararını protesto etti.  Mersin Adliyesi’nde yapılmak istenen açıklamaya polis engel olmaya çalıştı. Bunun üzerine avukatlar oturma eylemine geçti. Oturma eylemi sırasında polis avukatlara biber gazı ve plastik mermilerle saldırdı. Polis, avukatları darp ederek adliye binası içine itti. 

 

Kadın hukukçular Adana, Van, Hakkari ve İzmir’de de ATK’nın raporu ve Aysel Tuğluk’un tutukluluğunu protesto etti.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı