“25 Kasım’da Taksim Tüneldeyiz!”

25 Kasım Kadın Platformu, Kadıköy’de gerçekleştirdiği basın açıklamasında 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’nde Taksim’de olacaklarını duyurdu.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 11 Kasım 2022
  • 20:10

25 Kasım Kadın Platformu, Kadıköy’de basın açıklaması gerçekleştirdi. Süreyya Operası önünde toplanan kadınlar adına basın açıklamasını okuyan Rüya Kurtuluş “İstanbul’da 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’nde her yıl olduğu gibi bu yıl da Taksim Tünel’de buluşacağız” dedi.

“Hayatımız bizim, aileniz sizin olsun

Anayasada yapılmak istenen başörtüsü ve aile düzenlemesine değinilen açıklamada yapılmak istenilenin “hayatlarımız ve kazanılmış haklarımız seçim sürecinde siyasetin savaş alanına çevrilmek” istenmesi olduğu vurgulandı. Şunlar ifade edildi:

“AKP’nin hazırladığı ailenin güçlendirilmesi için boşanmaların önlenmesi komisyon raporunun üzerinden 6 yıl geçti. Bu iktidarın en birincil meselelerinden biri uzun zamandır kadınları şiddet dolu, sömürü dolu ailelerin içine tıkmaya çalışmak ve kadınların nasıl yaşayacağına dair sürekli dayatmalar yapmak!”

“25 Kasım’da Taksim Tüneldeyiz!”

Kadına yönelik şiddetin büyük oranda aile içindeki erkeklerden geldiğine dikkat çekilen açıklamada “Kadınların emeği aile içinde katmerli sömürülüyor” denildi.

Siyasal iktidarı aileyi öne çıkararak kadın ile LGBTİ+’lara yönelik arttırdığı baskı ve saldırganlığa vurgu yapılan açıklama şu şekilde sona erdi:

“25 Kasım Dominik Cumhuriyeti’nde Mirabel kardeşlerin diktatöre karşı mücadelesinde simgeleşen bir gün. Bugün İran’da kadınlar Molla Rejimini sarsıyor. Tarihimizden, yanı başımızda direnen kızkardeşlerimizden ve mücadelemizden aldığımız güçle; özgürlüğümüz için susmuyoruz, hayatlarımızdan vazgeçemiyoruz, erkek devlet şiddetine itaat etmiyoruz! 25 Kasım saat 19.00’da Taksim Tünel’deyiz.”

Eylem boyunca “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz”, “Aile değil, kadınız, kadınlar isyandayız” sloganları atıldı.