Üretim tüketimin 3 katı: Fazlalık, faturaları kabartıyor

HES, RES, JES’lerde 90 bin MW’a ulaşan üretim, tüketimin 3 katına ulaşmış durumda. İhtiyaç fazlası üretim elektrik faturalarını kabartıyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 01 Aralık 2019
  • 13:48

AKP iktidarının enerji alanındaki politikaları, toplumun ihtiyaçlarını karşılamaya değil, sermayenin kârlarına hizmet ediyor. Toplum zararına işleyen kapitalist düzenin bu çarpıklığı üretim ve tüketim arasındaki dengesizliğe de yansıyor.

Enerji politikalarıyla, bir yandan petrol ve doğalgazda ithalat bağımlılığı ortadan kaldırılmazken, diğer yandan kömürlü termik santrallere ve HES, RES, JES gibi diğer santrallere sahip sermayenin çıkarlarına hizmet ediliyor.

HES, RES, JES’lerde gerçekleşen üretim, ihtiyaç duyulanın 3 katına ulaşırken, ihtiyaç fazlası yurttaşların faturalarını kabartmaktan başka bir işe yaramıyor.

İhtiyaç fazlası üretim yurttaşların faturalarını kabartıyor”

Cumhuriyet’ten Hazal Ocak’ın haberine göre, CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) başvurarak Türkiye’deki yapılan ve yapılması planlanan HES, RES, JES sayıları ile hangi illere yapılacağı gibi konularda bilgi almak istedi. Karaca’nın sorularını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı yanıtladı. Bakanlığın verilerine göre Türkiye genelinde son 5 yılda HES, JES ve RES sayıları şöyle:

“214 HES işletmeye alındı, 261 HES yapılması planlanıyor,

90 RES işletmeye alındı, 180 RES yapılması planlanıyor,

51 JES işletmeye alındı, 21 JES yapılması planlanıyor.”

AKP hükümetinin enerji ihtiyacının yüzde 65’inin yenilenebilir kaynaklardan karşılama hedefinin tutmadığına işaret eden CHP’li vekil Gülizar Biçer Karaca, “AKP hükümeti şeffaflaşma sürecini tamamlayamadığı için, ülkeyi plansız büyüme hamleleriyle çöküşe yaklaştırıyor. Bakanlık verilerine göre mevcut üretim 90 bin MW, yani tüketimin 3 katıdır. İhtiyaç fazlası üretim, yurttaşların ödemek zorunda kaldığı faturaları kabartmaktan başka bir işe yaramıyor. Konut tarifelerinde 2 yıllık artış yüzde 72,6, sanayide ise 2 yıllık zam oranı yüzde 126’ya ulaşmıştır” ifadelerini kullandı.