TOKİ'nin yangın fırsatçılığı

Karadeniz bölgesini sellere, Akdeniz ve Ege'yi yangınlara teslim eden sermayenin vurucu gücü AKP-MHP rejimi; insanı, doğayı ve tüm yaşamı tehdit ediyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 03 Ağustos 2021
  • 10:28

Sermaye iktidarının rant politikalarıyla doğa katledilmeye devam ederken ülkenin Akdeniz ve Ege kıyıları alevlere teslim edildi. Henüz söndürülemeyen yangınlar sonucunda ormanlar, hayvanlar başta olmak üzere doğal yaşam yok oluyor. Bölge halkının ve orman işçilerinin de zarar gördüğü ve 8 kişinin hayatını kaybettiği yangınların sorumluları ise, tam bir pişkinlikle felaketlerden rant devşirme derdindeler. Kapitalist şirketlerin kasaları daha çok dolsun diye doğa ve yaşam feda ediliyor. 

Yağma, kara para ve talandan beslenen mafyatik AKP-MHP rejimi, Temmuz ayında Tayyip Erdoğan’ın imzaladığı yeni bir rant kararnamesi çıkardı. Temmuz ayı ortalarında Resmî Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren kararnameye göre Marmaris, Kuşadası, Seferihisar, Manavgat, Didim, Gökçeada ve Beşiktaş Boğaz’da çeşitli arazi ve tesisler özelleştirilecek. Yani yandaş sermayeye peşkeş çekilecek. Karara göre adı geçen arazi ve tesisler idare eliyle satılabilecek, kiralanabilecek ya da buralarda “kat ve arsa karşılığı” inşaat yaptırılabilecek. Bu kararın ardından başlayan yangınlar henüz söndürülememişken yine AKP şefinin imzasıyla Resmî Gazete’de yayınlanan bir kanunla kıyılar başta olmak üzere orman alanlarındaki yapılaşma tasarrufu Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredildi.

Turizm sektörünün bekası adına pandemi ile mücadelenin rafa kaldırıldığı, gençlerin geleceklerinin çalındığı bir dönemde ormanlar ve doğal yaşam da pervasızca gözden çıkarılıyor. Zira bu “yerli/milli” rejim kendi bekası ve talan dışında bir şeyle ilgilenmiyor.

TOKİ’nin köy evleri projesi hazır

Orman yangınları sürerken IBAN numaraları paylaşan rejimin sözcüleri utanmadan halktan para dilenirken, TOKİ yangın bölgelerindeki köylere gözünü dikti. Geçtiğimiz yıl itibarıyla 17 yılda yandaş firmalara 107 milyar lira ödeme yapan TOKİ’nin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, “yangın bölgeleri için köy evleri projesi”nin hazır olduğu duyuruldu.

Yapılacağı söylenen köy evlerinin resimleri, “Yangının etkilerini silmek için seferber olduk. Yöresel mimariye uygun yapacağımız köy evlerinin projelerini hazırladık. Köy evlerimizin; ahırı, deposu ve bahçesi olacak. 1 yıl içerisinde evlerimizi tamamlayarak vatandaşlarımızı yeni yuvalarına kavuşturacağız” açıklamasıyla paylaşıldı.

Ormanlar rantın kurbanı

Yangınlar söndürülememişken TOKİ’nin proje yayınlaması şaibesi bir yana; yangın mağdurlarını arayan TOKİ yetkililerinin köylülere kredi teklifinde bulunduğu, Tayyip Erdoğan’ın da yangın mağdurlarına kredi önerdiği öne sürülüyor. AKP şefine bağlı rant ve talan şebekesi olan TOKİ’nin projeleri, yangınlara neden zamanında müdahale edilmediği, Türk Hava Kurumu pilotlarının neden işten atıldığı, kurumun uçaklarının neden çürümeye terk edildiği hakkında fikir veriyor. TOKİ şebekesinin bu tez canlılığı, AKP-MHP koalisyonunun orman yangınlarını yandaş sermayeyi palazlandırmanın yeni bir imkanı saydıklarını gözler önüne seriyor.

Din istismarcısı faşist rejim, kendi bekası uğruna hiçbir fırsatı kaçırmamaya bakıyor. Karadeniz bölgesini sellere, Akdeniz ve Ege’yi yangınlara teslim eden sermayenin vurucu gücü AKP-MHP rejimi; insanı, doğayı ve tüm yaşamı tehdit ediyor.