Yunanistan’da orman yangınları

Yunanistan’da yangınlar yayılırken, başkent Atina’nın kuzeyi ve Evia’da tahliyeler devam etti.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 07 Ağustos 2021
  • 15:30

Yunanistan’da orman yangınları, rüzgârın dün yön değiştirmesinin ardından yayılmaya devam ediyor. Atina’nın kuzeyi ile Evia’da tahliyeler dün gece devam ederken, Yunan yetkililer “felaket”, “kıyamet” vurgularıyla kapitalist düzenin yangınlar karşısındaki acizliğini dile getiriyor. Doğayı ve insanı sınırsızca sömürüp yağmalayarak talan eden kapitalist düzen halkları “felaketler”le yüz yüze bırakırken sermaye iktidarının sözcüleri de riyakarlık ve hamasetten öte bir tutum geliştiremiyor.

Miçotakis “iklim değişikliği gerçeğini” hatırladı

Gazete Duvar’da yer alan habere göre, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, “İklim değişikliğinin gerçekliği hakkında çekinceleri olanlar varsa, onları burada yaşananları görmeye çağırıyorum” ifadelerini kullandı. Yunanistan Başbakanı, televizyonda yayınlanan konuşmasında, “Önceliğimiz her zaman insan yaşamının korunmasıdır” hamasetini de eksik etmedi. Miçotakis’in bu açıklamaları, AKP şeflerinin Türkiye’deki yangın ve sel “felaketleri” sonrası iklim krizi söylemlerine sarılmalarını hatırlattı.

“Koşullar son derece tehlikeli” diyen Sivil Savunma ve Kriz Yönetimi Bakan Yardımcısı Nikos Hardalias da “Yetkili birimler, gönüllülerle beraber hayat kurtarmak için gece gündüz çalışıyor” ifadelerini kullandı.

Binlerce hektarlık alan tahrip oldu

Başkent Atina’nın kuzeyinde Parnitha Dağı eteklerinde çıkan yangın şiddetlenirken, Marathon Gölü çevresinin de tehlikede olduğu aktarıldı. Yapılan açıklamada, Atina yakınlarında gönüllü olarak yangın söndürme çalışmalarına katılan 38 yaşında bir erkeğin, üzerine elektrik direği düşmesi sonucu öldüğü duyurulmuştu.

600’den fazla kişinin çıkarıldığı Evia adasında ise cuma gecesi boyunca sahil güvenlik botları, devriye gemiler, balıkçı tekneleri ve özel teknelerle tahliyeler devam etti. Aidipsos kasabasının sahil güvenlik şefi Sotiris Danikas, “Kıyamet gibi, nasıl tarif edeceğimi bilmiyorum” dedi. Avrupa Birliği’nin (AB) Copernicus uydularını kullanan Avrupa Orman Yangınları Bilgi Sistemi’nden (EFFIS) elde edilen verilere göre, 5-6 Ağustos tarihlerinde Evia’da 15 bin hektardan fazla alanın tahrip olduğu kaydedildi. 

Tatoi Sarayı’ndaki belgeleri kurtarmak için tahliye emri 

Alevlerin, Atina şehir merkezine 27 kilometre uzaklıkta bulunan etrafı ağaçlarla çevrili Tatoi Sarayı’na yaklaştığı, Kültür Bakanlığı’nın sarayda tutulan belgeleri ve eşyaları kurtarmak için tahliye emri verdiği belirtildi. Cuma günü rüzgarın yön değiştirmesiyle, bir zamanlar Yunan Kraliyet Ailesi’nin yazlık sarayı olarak kullanılan mülkün tehlike altında olmadığı aktarıldı.