“Yönetemiyorsunuz, istifa edin"

Ekoloji Birliği'nin çağrısı ile 113 kurum orman yangınlarına dair taleplerin yer aldığı "Yönetemiyorsunuz, istifa edin" başlıklı imza kampanyası başlattı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 07 Ağustos 2021
  • 23:29

AKP-MHP iktidarının orman yangınları karşısındaki acizliği üzerinden Ekoloji Birliği'nin çağrısı ile 113 kurumun imzacısı olduğu ve 10 maddeli talebin yer aldığı, "Türkiye Yanıyor! Canımız Yanıyor. Ülke yangın yerine döndü. Yönetemiyorsunuz!  İstifa Edin!" başlıklarıyla kampanya başlatıldı.

Yangın söndürmedeki acizliğiyle iktidarın ırkçı politikalara yöneldiğine dikkat çekilen açıklamada talepler şöyle sıralandı:

“1- Bilgi akışının sağlanması için acil olarak bilim insanları ve teknik uzmanların da içinde yer aldığı bir koordinasyon merkezi kurulmalı, yangın süreci iyi yönetilmeli ve bu merkezin basın bürosu aracılığıyla basın ve kamuoyuna günlük ve anlık doğru bilgi akışı sağlanmalıdır.

2-Orman yangınlarını önleme ve söndürme çalışmaları için kiralık değil, devletin kendi filosunda gerektiği kadar uçak, helikopter, yangın söndürme aracı, arazöz, diğer makine ve ekipman hazır bulundurulmalı ve yeterince nitelikli personel istihdam edilmelidir. Tüm resmi ve özel kurumların, tüm büyük, küçük yerleşim yerlerinin acil yangın önleme ve müdahale planları hazırlanmalıdır.

 3-Kemerköy Termik Santrali’nin yanması haklı olarak büyük panik yaratmıştır. Termik santrallerin ve nükleer santrallerin zararları dışında yangınlar sırasında da ne kadar tehlike yarattığı ortadadır. Termik santraller kapatılmalı ve nükleerden acilen vazgeçilmelidir.

4-Yanan yerlerin rehabilitasyonu konusunda “fidan dikme seferberliği” yerine bilim insanlarının önerileri doğrultusunda bölgenin ekosistemine uygun doğal bilimsel rehabilitasyon yöntemleri uygulanmalıdır. Yanan yerler asla enerji, maden, turizm, konut  gibi projelere açılmamalıdır. 

5-Şehirleşme ve İmar faaliyetlerinde bilimsel olarak hazırlanacak “Yangın yönetmeliği”ne uyulması sağlanmalıdır.

6-Yanan bölgelerde ve çevrelerinde avcılık acilen yasaklanmalıdır.

7-Yeterli personel ve teknik donanıma sahip, birbirini görecek gözetleme kuleleri, dronlar ve helikopterlerle ormanlar 7 gün 24 saat izlenmeli ve erken uyarı sistemi oluşturulmalıdır.

8-Kritik bölgelere, özellikle ulaşım olmayan yerlere, acilen ve yeterli kapasitede yangın göletleri kurulmalı ve başka amaçla kullanılmasına izin verilmemelidir. 

9-Orman Genel Müdürlüğü “küresel ısınma” ve “iklim krizi”ne karşı ekolojik, ekonomik, toplumsal ve kültürel somut önlemleri almalıdır. Küresel Isınmaya karşı bilim insanları ile birlikte eylem planlarını hazırlamalı, bu planları hiçbir politik kaygı gözetmeden kararlılıkla uygulanmalıdır.

10-1954 yılında çıkarılan ve 2020 yılı sonuna değin tam 42 kez değiştirilen 6831 sayılı Orman Kanunu acilen yeniden düzenlenmeli; ormanları enerji ve madencilik projeleri, turizm projeleri ve yapılaşmaya açan maddeler kaldırılmalı ve orman ekosisteminin korunması esas alınmalıdır.  Orman ekosistemini insan etkileşimine açarak, ekosistemi bozan ve yangın olasılığını arttıran tüm faaliyet ve projeler bilimsel olarak incelenmeli ve uygun olmayan faaliyet ve projelere izin verilmemelidir.”