“Türkiye yanıyor yönetemiyorsunuz!”

İstanbul Kent, Doğa, Ekoloji Örgütleri orman yangınlarına ilişkin Kadıköy’de açıklama gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 05 Ağustos 2021
  • 21:30

Kadıköy’de Kent, Doğa, Ekoloji Örgütleri basın açıklaması yaptı. Açıklama öncesi yapılan konuşmalarda AKP iktidarının politikaları teşhir edilerek “Ya görevinizi yapın ya da çıkın gidin” denildi. Tek adam şefi Erdoğan’ın yangın üzerinden ikiyüzlü söylemleri hatırlatılan konuşmaların ardından CHP Milletvekili Ali Şeker söz aldı. Şeker “Doğayı gözeten bir anlayışa ihtiyacımız var” diyerek daha fazla mücadele çağrısı yaptı.

Ekoloji Örgütleri adına basın açıklamasını okuyan Utku Şahin yangınlar başlamadan önce bilim insanlarının uyarılarda bulunduğunu hatırlatarak şunları ifade etti:

“Önleyici tedbirlerin uygulanmaması sonucu yangın sonrası müdahale zeminine sıkışan bir süreci hep birlikte yaşadık.  Oysa yangınla mücadele, henüz yangın durumu yaşanmadan önce alınacak tedbirler ile belirlenmektedir. Sözde ormanların korunmasından sorumlu olan Tarım ve Orman bakanlığı 3 yıldır yapılan uyarılara rağmen yeterli ön hazırlığı yapmamıştır. Yangın müdahale araçları ve personel hazırlığı ile ilgili üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmemiştir. Bakanlık, geliri artmasına rağmen, teknik araç gereç, personel sayısı ve çalışma koşullarında ihtiyaç duyulan iyileştirmeleri yapmamıştır.”

AKP’nin iktidarda olduğu 20 yıl boyunca dereleri kuruttuğunu, tarım arazilerini imara açarak toprağı kuruttuğunu, insanları katlettiğini söyleyen Şahin, şunları vurguladı:

“Yaşam alanlarını, ağaçları, suyu ve toprağı savunan herkesi doğayı savunmak için bu iktidardan derhal kurtulmak için birlikte mücadeleye davet ediyoruz. Bizlere yıkımdan başka bir şey sunmayan kapitalizme karşı, ekolojik bir toplumu birlikte kurmak istiyoruz.”

Açıklamanın devamında yapılması gerekenler şu şekilde sıralandı:

“Acil bir şekilde, tüm imkanlar kullanılarak devam etmekte olan yangınlar söndürülmelidir. Ağustos ayı boyunca devam etmesi beklenen yangınlar için daha fazla vakit kaybetmeden gerekli önlemler alınmalıdır. Yangın ekologları, Orman mühendisleri ve Ekoloji örgütlerinden temsilcilerin içerisinde olduğu bir afet koordinasyonu kurularak, olası yangınlara karşı önleyici tedbirler alınmalıdır.

Orman yangınlarını önleme ve söndürme çalışmaları için kiralık değil, devletin kendi filosunda gerektiği kadar uçak, helikopter, yangın söndürme aracı, arazöz, diğer makine ve ekipman hazır bulundurulmalı ve yeterince nitelikli personel istihdam edilmelidir.

Turizm teşvik yasası geri çekilmelidir.

Yanan yerlerin rehabilitasyonu konusunda “fidan dikme seferberliği” yerine bilim insanlarının önerileri doğrultusunda bölgenin ekosistemine uygun doğal bilimsel rehabilitasyon yöntemleri uygulanmalıdır.

Yanan yerlerin asla enerji, maden, turizm, konut projeleri için kullanımına izin verilmemelidir.

Yangından zarar gören vatandaşların maddi tüm kayıpları, geri ödemesiz biçimde devlet tarafından karşılanmalıdır. Yangınların kontrol altına alınmamasındaki sorumlular derhal istifa etmeli ve yargılanmalıdırlar.”

“Ormanlar, nehirler sermaye değiller”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam”, “Saraya değil yaşama bütçe” sloganlarının atıldığı eylem açıklamanın ardından sona erdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul