Suruç Katliamı’nın 77’nci ay eylemi

Suruç Aileleri İnisiyatifi, katliamın 77’nci ayında yaptığı eylemde 2022 yılının hesap sorma yılı olacağını vurguladı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 20 Aralık 2021
  • 20:34

Suruç Aileleri İnisiyatifi’nin mücadelesi tüm engellemelere rağmen sürüyor. Kadıköy’deki Halitağa Caddesi’nde her ayın 20’sinde yapılan eylem bu yılın son eylemi oldu. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Eşbaşkanı Ferhat Encü eylemde yaptığı konuşmada katliamları hatırlatarak faillerin cezasızlıkla korunmak istendiğini belirtti. Yargılama olduğu takdirde ucunun ülkeyi yönetenlere dokunacağının altını çizen Encü şunları ifade etti:

“Biliyorlar çünkü biliyorlar, kendileri tasarlıyorlar bu katliamları. Dolayısıyla toplumsal barışımıza huzurumuza bu katliamlarla helal getirmeye çalışıyorlar. Bizler de bu köhnemiş zihniyete, katliamcı zihniyete karşı her yerde sesimizi yükseltmeye çalışacağız. Yeter ki umudunuzu diri tutun, 2022 yılı katliamları gerçekleştirenlerden hesap sorma yılıdır.”

“2022 yılında da adalet mücadelesinden vazgeçmeyeceğiz”

Suruç yaralısı Koray Türkay, 77. ayın basın metnini okudu. 2021 yılında verdikleri adalet mücadelesini özetleyen Türkay, Suruç katliamının yıl dönümünde seslerini adalet arayan ailelerle birleştirmek için 4 koldan Ankara’ya gittiklerini hatırlattı ve şunları söyledi:

“Bizimle birlikte adalet arayan ailelerin adalet çığlığını 10 Ekim Ankara Gar katliamında yaşamını yitirenlerin aileleri ile birleştirmeyi amaçladık. Ancak yapmak istediğimiz bu buluşma daha başından itibaren engellenmeye çalışıldı. İstanbul'dan Ankara'ya yürümek isteyen adalet arayışçılarımız gözaltına alındı. Gözaltından çıktıktan sonra yola devam eden arkadaşlarımız ve ailelerimize bu kez Ankara polisi saldırarak gözaltına almış, Ankara Garı önünde anma yapmamızı engellemişti.

“Suruç katliamı davası 6,5 yıldır devam ediyor. Aradan geçen 6 yılda tutuklu sanık Yakup Şahin'e verilen göstermelik cezanın dışında katliamın planlaması ve hayata geçirilmesi sürecinde kimlerin parmağı olduğu açığa çıkarılmadı. Katliam dosyasında bunlar yaşanırken Suruç için adalet isteyen ailelerimiz ve Suruç yaralılarımız hala hapishanedeler.”

2021 yılının adalet mücadelelerinin sıkça gündeme geldiği bir yıl olduğunu ve bu yıl boyunca gittikleri her yere adalet mücadelesini taşıdıklarının altını çizen Türkay, “Bu yıl olduğu gibi 2022 yılında da adalet mücadelemizden vazgeçmeyecek, 33 düş yolcumuzu şehir şehir, sokak sokak anmaya devam edeceğiz” vurgusu yaptı. 

Basın metni okunmasının ardından sessiz oturma eylemi yapıldı.