Suruç Katliamı'nda yaşamını yitirenler anıldı

Suruç Katliamı'nın 79. ayında Suruç Aileleri İnisiyatifi, yaşamını yitirenleri andı ve adalet talebini dile getirdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 20 Şubat 2022
  • 21:45

Suruç Aileleri İnisiyatifi, Suruç Katliamı’nın 79. ayında Kadiköy’de bulunan Halitağa Caddesi’nde eylem yaparak katliamda yaşamını yitirenleri andı.

Eylemde basın metnini Suruç yaralılarından Koray Türkay okudu. Birkaç gün önce gerçekleşen duruşmayı hatırlatan Türkay, firari sanık olarak aranan Deniz Büyükçelebi ve İlhami Bali’nin evli olduğu kişilerin duruşmada tanık olarak dinleneceği bilgisini vererek şunları söyledi:

"Bugüne kadar ismi birçok katliam dosyasında geçen ve kim olduğu araştırılmayan Ebu Zeynep isimli teröristin gerçek kimliği araştırılacak. Özet olarak 21 duruşmadır verdiğimiz mücadele sonucunda bazı taleplerimizi görüşülmeye başlandı. Mahkeme heyeti değiştirildiğinde söylemiştik bir kez daha yineliyoruz. Mahkeme heyeti değiştirerek gerçek sorumluları gizleyemezsiniz. Katliam dosyasının açıldığı günden bugüne kadar dile getirdiğimiz taleplerimizi her koşul altında yinelemeye devam edeceğiz."

Suruç Aileleri İnisiyatifi, Suruç gazileri ve tanıklarının taleplerini Türkay şöyle sıraladı:

“* Olay yerini gören kamera kayıtları aradan 6 yıl geçmesine rağmen dosyaya konulmuş değil. Kamera görüntülerinde hala yaklaşık 5 saatlik eksik görüntü var. Bu görüntülerin dosyaya konulmasını istiyoruz.

*Katliamın yaşandığı gün olay yerinin fotoğraflarını çekerken yakalanan ve hakkında işlem yapılmadan serbest bırakılan Abdullah Ömer Arslan isimli şahsın şüpheli sıfatıyla ifadesi alınsın.

*Görevi ihmal ve kötüye kullanmak suçlarını işleyen polisler Ahmet oğuz Davarcı ve Ali Koçak yargılandıkları davalardan ceza aldılar. Ancak Ahmet oğuz Davarcı’nın verdiği ifadede görevi kötüye kullandığını söylediği amirleri hakkında hiçbir soruşturma açılmadı. Biz o gün sorumluluğu olan diğer polislerin de tespit edilerek yargılanmalarını istiyoruz.

*Dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu katliamın olduğu 20 Temmuz 2015’i de içine alan 7 Haziran 1 Kasım arasında olanları anlatırsam birçok kişi insan yüzüne çıkamaz demişti. Biz Ahmet Davutoğlu’nun o döneme ilişkin bildiklerini anlatmasını istiyoruz.

*79 aydır bu taleplerle adalet mücadelesi yürütüyoruz. Katliamın arkasındaki perde aralanıncaya kadar mücadelemize devam edeceğiz.

33 düş yolcumuzdan Nazegül Bahar Boyraz’ın eşi Bayram Boyraz’ın aracına silahlı saldırı düzenlendi. Bayram Boyraz’ın aracının arka camındaki yazılı olan adalet yazısı saldırının hedefi oldu. Suruç ailelerimize yapılan saldırılara bir yenisi eklenmiş oldu. Bayram Boyraz’a yönelik yapılan bu saldırıyı kınıyoruz. Bu saldırıyı yapan kişi ya da kişilerin bir an önce açığa çıkarılmasını ve cezalandırılmasını istiyoruz."

HDP’li Musa Piroğlu’nun konuşmasının ardında oturma eylemi yapıldı.