"Heyet değiştirerek gerçekleri örtemezsiniz"

İHD'de düzenlenen basın toplantısında "Suruç Katliamı davasına bakan heyetin değişmesi ile gerçeklerin üstünün örtülmek istendiği" ifade edildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 16 Şubat 2022
  • 08:00

Suruç Aileleri İnisiyatifi (SAİ) Suruç katliamı davasındaki heyetin değişmesine ilişkin İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul şubesinde basın toplantısı düzenledi. "Heyet değiştirerek gerçekleri örtemezsiniz" şiarıyla düzenlenen basın toplantısında ilk sözü Suruç İçin Adalet Platformu avukatlarından Sezin Uçar aldı.

Uçar, Suruç davasının Ekim ayındaki karar mahkemesinde mahkeme heyetinin ısrarla Ankara Katliamı’ndan tek tutuklu sanık Yakup Şahin hakkında karar verdiğini ve firari sanıklar için dosyanın başka bir esasa kaydedildiğini hatırlattı. Uçar mahkeme heyetinin sadece Yakup Şahin'i cezalandırma motivasyonuyla hareket ettiğini ve yargılamaya ışık tutacak bir sürü yeni delili görmezden geldiğini belirterek mahkemeye ve hakime yaptıkları pek çok reddin de kabul edilmediğini ifade etti.

Mahkeme heyeti hakkında Hakim ve Savcılar Kurulu'na başvuruda bulunacaklarını belirten Uçar şöyle devam etti:

"Yargılama gerçeklerini, yargılamanın yükünü, adalet beklentisini karşılamaktan uzak hakim ve savcıların taleplerini biliyoruz, alışığız ama bunlara karşı da adalet mücadelesini yürüteceğiz. O nedenle ben buradan hem 17 Şubat tarihinde Ankara katliamının firari sanıklarının yargılandığı ve Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek davaya hem de 18 Şubat tarihinde Urfa'da 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek davaya tüm toplumu bekliyoruz. İŞİD katliamlarındaki tüm gerçeklerin açığa çıkarılması için aynı toplumsal adalet talebiyle mücadele etmeye devam edeceğiz."

"33 insan orada katledilirken asla ve asla kıllarını kıpırdatmadılar"

Katliamda yaşamını yitiren Cemil Yıldız'ın eşi Sultan Yıldız, 21 celse boyunca mahkemeyi takip ettiklerini ama mahkemenin kendilerine yok saydığını belirterek "33 insan orada katledilirken asla ve asla kıllarını kıpırdatmadılar" dedi. 

Katliamda oğlu Çağdaş'ı yitiren kendi de yaralı kurtulan Feti Aydın ise mahkeme heyetinin tarihe karşı sorumluluğunu yerine getirmediğini söyledi.

Kızı Ezgi'yi katliamda kaybeden Ali Sadet’in ardında konuşan Suruç yaralılarından Çağla Seven ise Suruç katliamının tüm insanlığa karşı gerçekleşen en büyük katliamlardan olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

"Biz özgür mahkemelerin bir gün olacağı, yargının bağımsızlığını göreceğimiz günlere inanıyoruz. İnancımızı yitirmedik, katliamların hesabını soracağız. Hepimizin birbirine, gidenlere, yitenlere borcumuz."