İstanbul'da Suruç kararına tepki eylemi

Suruç Katliamı Davası'nda çıkan karar İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi güçleri tarafından İstanbul'da protesto edildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 23 Ekim 2021
  • 20:25

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri, Suruç Katliamı Davası’nda çıkan kararı Kadıköy’de protesto etti. Eylemde ilk sözü olan HDP Milletvekili Musa Piroğlu, Suruç’un hesabı sorulmazsa yeni katliamların önünün açılacağına dikkat çekerek şunları ifade etti:

“iktidarlar tarih boyunca kendi suçlarının sorumluluğunu tek kişiye yıkıp katilleri korumuştur. Ülke tarihinin en karanlık ve vahşi katliamları dan biri bir kişinin sırtına yüklenerek kapatılmak isteniyor.”

Ardından Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri adına basın açıklamasını okuyan Ezgi Bahçeci Suruç’la başlayan katliamların 10 Ekim Ankara Gar katliamı, Antep katliamı ile devam ettiğini hatırlatarak şunları söyledi:

“Suruç katliamının suç ortağı olan devlet, katliamın ardından 18 ay boyunca dosyaya gizlilik kararı uyguladı. Aileler, yaralılar, avukatlar ve sosyalistlerin mücadelesi sonucu 21 ay sonra sanıksız başlayan Suruç katliamı davasında, dosyanın tek tutuklu sanığı ve aynı zamanda Ankara Gar katliamının da sanığı olan Yakup Şahin bir kez olsun mahkeme salonuna getirilmeyerek korundu. Dava Urfa'nın Hilvan ilçesine alınarak gözlerden uzak bir yargılama süreci sürdürülmeye çalışıldı. Aileler ve avukatların tüm talepleri yargılama süresince reddedildi, katiller ve işbirlikçileri korundu.”

Açıklamanın mahkemenin katillere verdiği cesareti şu şekilde anlattı:

“Dün mahkeme salonunda adalet isteyen aileler ve yaralıların dinlenmesini engellemeye çalışanlar, avukatlarla aralarına barikat çekenler, Yakup Şahin'e "Bu tartışmaları dinlemek istemiyorum. Karar vereceğiniz zaman beni bağlayın." deme cesaretini verdi. Katliamın tek tutuklu sanığı olan Yakup Şahin hakkında ‘tasarlayarak öldürme’ suçundan 34 kez ağırlaştırılmış müebbet, aynı maddeden 70 kez 27 yıl hapis cezası verildi. Böylelikle katliam münferit bir olaya bağlanıp katliamın ardındaki gerçek, yargı eliyle karartıldı. 33 düş yolcusunu katleden, katliamcı IŞİD çetesini ve işbirlikçi faşist AKP-MHP iktidarını aklama çabasını sürdüren mahkeme, duruşma salonunda adalet isteyen ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, Suruç yaralıları Çağla Seven, Koray Türkay ve katliamda oğlunu kaybeden Feti Aydın ile Suruç İçin Adalet Platformu avukatlarından Sezin Uçar hakkında suç duyurusunda bulundu.”

Suruç davasının kapatılarak unutturulmak istendiğini belirtilen açıklamada şunlar ifade edildi:

“2015’den bugüne dek katliamın aydınlatılması için adalet mücadelesi yürütüldü. Sayısız gözaltı ve tutuklama saldırısına rağmen Suruç aileleri, yaralıları, tanıkları, avukatları ve devrimci-demokratik güçler Suruç için adalet herkes için adalet mücadelesini yürüttü ve yürütmeye devam ediyor. Bu kararın bizler için bir hükmü yoktur. Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri olarak Suruç ve tüm katliamların aydınlatılması için sokakta olmaya ve mücadele etmeye devam edeceğiz.”

Kızıl Bayrak / İstanbul