“Suruç Katliamı dosyası kapatılamaz”

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, Suruç Katliamı Davası’nda çıkan karara ilişkin yaptığı basın açıklamasında “Bu kararın bizler için bir hükmü yoktur” dedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 25 Ekim 2021
  • 20:45

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, Suruç Katliamı Davası’nda çıkan karara ilişkin Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Basın açıklamasını okuyan KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Veysel Beyazadam Suruç Katliamı’nı hatırlatarak katliamların 10 Ekim Ankara Gar katliamı, Antep katliamı ile devam ettiğini belirtti. Beyazadam şu şekilde devam etti:

“Suruç davası gibi Antep davası da kapatıldı. Suruç katliamının suç ortağı olanlar, katliamın ardından 18 ay boyunca dosyaya gizlilik kararı uyguladı. Aileler, yaralılar, avukatlar ve sosyalistlerin mücadelesi sonucu 21 ay sonra sanıksız başlayan Suruç katliamı davasında, dosyanın tek tutuklu sanığı ve aynı zamanda Ankara Gar katliamının da sanığı olan Yakup Şahin bir kez olsun mahkeme salonuna getirilmeyerek adeta korundu. Yaşamını yitirenlerin yakınları bir kez olsun yüzüne haykırmak isterdi oysa celladın zavallılığını. Dava Urfa'nın Hilvan ilçesine alınarak gözlerden uzak bir yargılama süreci sürdürülmeye çalışıldı. Aileler ve avukatların tüm talepleri yargılama süresince reddedildi, katiller ve işbirlikçileri korundu bir bakıma.

“Dün mahkeme salonunda adalet isteyen aileler ve yaralıların dinlenmesini engellemeye çalışanlar, avukatlarla aralarına barikat çekenler, Yakup Şahin'e ‘Bu tartışmaları dinlemek istemiyorum. Karar vereceğiniz zaman beni bağlayın’ deme cesaretini verdi.

Katliamın tek tutuklu sanığı olan Yakup Şahin hakkında 'tasarlayarak öldürme' suçundan 34 kez ağırlaştırılmış müebbet, aynı maddeden 70 kez 27 yıl hapis cezası verildi. Böylelikle katliam münferit bir olaya bağlanıp katliamın ardındaki gerçek, karartıldı.”

Mahkemenin katliamcı IŞİD çetesini ve işbirlikçilerini aklama çabasını sürdürdüğüne dikkat çeken Beyazadam, “Bu kararın bizler için bir hükmü yoktur. İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri olarak Suruç ve tüm katliamların gerçekten aydınlatılması için sokakta olmaya ve mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

Kızıl Bayrak / İzmir