Sivas Katliamı üzerine açıklamalar

İnsan Hakları ve meslek örgütleri Sivas Katliamı'nın 28. yıl dönümü üzerine yazılı açıklamalar yaptı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 02 Temmuz 2021
  • 13:50

Sivas Katliamı’nın 28. yıl dönümü vesilesiyle meslek örgütleri ve dernekler açıklama yayınladı.

İHD İstanbul Şubesi

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Katliamın 28. yılında adalet arayan ve yaşamını yitiren 33 sanatçı, şair, aydını anan yazılı bir açıklama yaptı.

Sivas Katliamı'nda yaşanan ve yargı sürecinde de süren katliam vahşetinin anlatıldığı açıklamada, yargı sürecinde sağlamayan adalete dikkat çekiler şunlar ifade edildi:

 “İnsan Hakları Derneği, 1-2 Kasım 2014 tarihinde yapılan 17. Olağan Genel Kurulunda, 2 Temmuz gününü “İnsanlığa Karşı İşlenen Suçları Kınama Günü” olarak ilan etti.

Unutmamak ve unutturmamak için, adalet için, yeni katliamların önlenebilmesi için kerelerce dile getirdiğimiz taleplerimizi Sivas/ Madımak Katliamında katledilen canlarımızı anarak, bir kez daha yineliyoruz. 

Türk Ceza Kanunu’nda yer alan İnsanlığa Karşı Suçlar, hangi tarihte gerçekleştiğine bakılmaksızın insanlığa karşı suçlarda 'zamanaşımı' söz konusu olmayacak şekilde yeniden düzenlenmeli, Sivas davası yeni baştan ele alınmalı, cumhurbaşkanı, başbakan, bakanlar, emniyet müdürü, vali dahil tüm sorumlulardan yargı önünde hesap sorulmalıdır.

Devletin ve toplumun geçmişle yüzleşmesinin sağlanması bakımından Hakikat Komisyonu kurularak katliamın bağlantılarını da içeren gerçeğin açığa çıkarılması sağlanmalıdır.

Madımak Oteli “Utanç Müzesi” yapılmalıdır.

Gerekli yasal düzenlemeler yapılmalı ve 2 Temmuz günü ulusal düzeyde 'İnsanlığa Karşı İşlenen Suçları Kınama Günü' olarak kabul edilmelidir.”

KESK

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) yaptığı yazılı açıklamada Sivas Katliamı hatırlatılarak katliam davalarının cezasızlığı, Suruç, Ankara gibi yeni katliamların önünün açıldığı vurgulanarak şu ifadeler kullanıldı:

“Karanlığa karşı aydınlığı, zulme karşı adaleti, zorbalığa karşı özgürlüğü savunmaya devam edeceğiz.

Özgür, demokratik, laik bir ülkede barış içinde bir arada yaşam mücadelemize devam edeceğiz. Yaşadığımız katliamların hesabını barışın, kardeşliğin, emeğin ülkesini kurarak soracağız.”