Sivas Katliamı dava duruşması

Madımak Katliamı'nın üç firari sanık yönünde yürütülen davada reddi hakim talebini, mahkeme heye-ti reddetti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 22 Haziran 2022
  • 22:30

Sivas Madımak Katliamı’nın üç firari sanık nezdinde yürütülen davasının 28'inci duruşması Ankara 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmada ilk olarak söz alan Hüseyin Karababa şunları söyledi:

"29 yıldır bu mahkemelere geliyoruz. Adeta suçlu muamelesi görüyoruz. Hiçbir sanık doğru düzgün yargılanmadı. Tanıklar dinlensin dedik reddedildi. Dönemin yetkilileri dinlenmedi.  Hiçbir talebi kabul edilmedi. Bu yüzden heyetinizi reddediyor ve reddi hakim talebinde bulunuyorum.  Bu mahkemede adalet sağlanamaz."

Sonrasında söz alan avukat Özgür Piroğlu da adil bir yargılama yapılmadığını vurgulayarak reddi hakim talebinde bulundu.

Avukat Hüsniye Şimşek firari sanıkların yakalanması için gerekli adımların atılmasını istedi. Avukat Şenal Saruhan ise firari sanıkların daha önce gözaltına alındığını ancak sonra serbest bırakıldıklarını hatırlatarak davanın eksik yürütüldüğünü vurguladı. Saruhan devamında şunları söyledi:

“Almanya bu firari sanıkları vermiyor deniyor.  Biz orijinal yazışmaları görmek istiyoruz. Biz adaletin yerini bulması için çabalıyoruz. Bu sadece Alevileri ilgilendirmiyor. Bu bir insanlık suçudur.  Biz kayıp sanıkların adreslerini mahkemeye sunduğumuz da ertesi gün o adreslerden yok oluyorlar.  Adres değiştiriyorlar. Bu konuda kırmızı bülten çıkarılması için bir kez daha talepte bulunuyoruz."

Beyanları ardından mahkeme heyeti kararını açıkladı:

Firari sanıklar hakkında yakalama kararlarının devamına, katılan vekillerinin dilekçelerinin kabulüne ve adalet Bakanlığı’na müzekkere yazılarak sanıklar hakkında düzenlenen kırmızı bültenin hangi tarihte İNTERPOL’e gönderildiği, Almanya hükümetine kırmızı bülten gönderilip gönderilmediği, İNTERPOL tarafından yayınlanan kırmızı bültenle arananalar listesine dair uluslararası bültende bu sanıkların isimlerinin yer alıp almadığının sorulmasına ve reddi hakim talebinin reddine karar verdi.

Bir sonraki duruşma 21 Eylül'e ertelendi.