Sivas Katliamı davasında 25. duruşma

Sivas Katliamı davasının 25. duruşması Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Avukatların bütün talepleri reddedildi ve dava 6 Ekim’e ertelendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 09 Haziran 2021
  • 16:25

Sivas Katliamı davasının 25. duruşması Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Kimlik kontrollerinin yapılmasının ardından ilk konuşan Hüseyin Karababa “Sivas Madımak’ta olanlar bir Alevi soykırımıdır. Bu dava uluslararası ceza mahkemesinde de görülmelidir” dedi.

Av. Özgür Coşkun Piroğlu’nun ardından konuşan avukat Hüsniye Şimşek de taleplerini  şöyle dile getirdi: “Sivas’ta ki etkinliğe ait tüm belgelerin Kültür Bakanlığı’ndan alınıp dosyaya eklenmesini talep ediyoruz.” 

Av. Şenal Sarıhan ise zaman aşımına uğrayan Sivas Katliamı davasında, dosyası ayrılan 3 firari sanık Eren Ceylan, Murat Sonkur ve Murat Karataş’ın iade talebine halen cevap verilmediğinin altını çizdi. 

Avukatların konuşmalarının ardından mahkeme heyeti şunları ifade etti:

“İlk ve son kez bilgi vermek istiyorum. 124 sanık hakkında dava açılıyor ve 1994 tarihinde mahkûmiyet kararı veriliyor. Eylül 1996’da bu kararlar bozuluyor. 3 sanık hakkında en başta idam kararı veriliyor. Sonra ağırlaştırılmış müebbet hapis veriliyor. Bunun için mahkeme yurt dışında kırmızı bülten çıkarttı. Her duruşmada bu kararlar yenilenmez. Yakalama kararı da kırmızı bülten de yürürlükte. Bu kişiler yarın yakalansa hemen uçağa konulup getirilmeyecek. Almanya ülkede ağırlaştırılmış hapis cezası olduğu için iade etmiyor. Sanığın orada olduğunu kabul ediyor. O nedenle şu isim bu isim dinlensin talebinin bir karşılığı yok. Sanıklar yakalanmadığı için mahkemeler kısa sürüyor.”

Bu ifadelerin ardından mahkeme heyeti, 3 firari sanık hakkında bilgi ve belge bulunmadığını belirterek, firari sanıklar hakkında Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanlığına yazı yazılmasını, benzer katliamlar olan Çorum, Maraş, Gazi dava dosyalarının getirilmesine yer olmadığına ve katliam günü yapılacak olan etkinliğin tertip komitesinde yer alan Kültür Bakanlığı’ndan yapılacak olan etkinliğin içeriğinin ne olduğunun sorulmasına gerek olmadığına karar vererek davayı 6 Ekim 2021’e erteledi.